Αμερικανική μελέτη: Η μειωμένη κατανάλωση αμινοξέων βοηθά στο αδυνάτισμα

Εκατοντάδες διατροφικά σχήματα υπόσχονται απώλεια βάρους, ωστόσο πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να αδυνατίσουν.
Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology τείνει χείρα βοηθείας, αποκαλύπτοντας ότι η μειωμένη κατανάλωση συγκεκριμένων αμινοξέων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων που συμβαίνουν στην παχυσαρκία
και τον διαβήτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, μελετώντας ζωικά μοντέλα διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση συγκεκριμένων αμινοξέων, των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) βελτιώθηκε η μεταβολική υγεία, ακόμα και όταν δεν μειώθηκαν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες.
Οι επιστήμονες σίτισαν παχύσαρκα ποντίκια με προ-διαβήτη με διατροφή χαμηλή σε λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη και παρατήρησαν ότι αυτή η δίαιτα βελτίωσε τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και προήγαγε την απώλεια βάρους, αναφέρει το in.gr.
Τα πειραματόζωα δεν είχαν περιορισμούς στην κατανάλωση τροφής άρα δεν υπέστησαν μείωση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Παρά το γεγονός όταν έκαναν μια ανθυγιεινή διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, παρουσίασαν βελτίωση στη μεταβολική υγεία εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας της διατροφής στα τρία αμινοξέα.
Αν τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και στους ανθρώπους, τότε ίσως διατροφικά σχήμα ή φάρμακα που θα μιμούνται την διαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε BCAA, θα βοηθούν τα άτομα με πρόβλημα βάρους να τηρούν ευκολότερα τους διατροφικούς περιορισμούς και να αποφεύγουν τον διαρκή υπολογισμό θερμίδων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η διατροφική προσέγγιση της χαμηλής περιεκτικότητας σε BCAA θα είναι αποτελεσματική στην θεραπεία η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου (δηλαδή του συνδυασμού υπέρταση, υψηλού σακχάρου, κοιλιακής παχυσαρκίας και υπερχοληστερολαιμίας) που ενοχοποιείται για την εκδήλωση διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να μελετήσουν κατά πόσοι η μείωση των BCAA μπορεί όντως να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία στους ανθρώπους και πώς η κατανάλωση συγκεκριμένων αμινοξέων μπορεί να την ρυθμίσει. Και αυτό εν μέρει να δώσει και μια απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις δίαιτες.