Τρίτη, Δεκεμβρίου 26

Γιατί σαμποτάρουν την Ελλάδα οι δανειστές;

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή έξοδος στις αγορές, χωρίς νέο μνημόνιο, οποιασδήποτε μορφής. Γι΄αυτό και σχηματίζει ένα μαξιλάρι 15 δισ. για το 2019, τίτλους που ωριμάζουν το 2019 τους μετέθεσε ο ΟΔΔΗΧ στο 2022 και γι΄αυτό αντιδρά στην περίπτωση ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης το καλοκαίρι του 2018.

Ως γνωστόν, η πιστοληπτική γραμμή στήριξης απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά, που ουσιαστικά αποτελούν νέο μνημόνιο. Και αυτό η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν το επιθυμεί καθόλου. Έτσι εξηγείται και η σφοδρή επίθεση στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, που έθεσε επί τάπητος το θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται στην προοπτική ενός de facto μνημονίου για λόγους επικοινωνιακούς και πολιτικούς.
Επικοινωνιακά επιδιώκει να πουλήσει το αφήγημα, «αυτοί σας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς σας βγάλαμε.» Και η ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων για καθαρή έξοδο στις αγορές, υπονομεύει την «καθαρή έξοδο» και το σχετικό αφήγημα.
Πολιτικά, θέλει να διαμορφώσει την νέα του ατζέντα, που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο. Ήδη νεοεκδοθείσα εφημερίδα, φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, την ιχνογράφησε.
1.Αύξηση κατώτατου μισθού
2.Επαναφορά 13ης σύνταξης
3.Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
4.Ακύρωση των προβλεπόμενων περικοπών για το 2019.
Το εύλογο ερώτημα είναι: και τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης ; πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές μας;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην ανίχνευση των προθέσεων τους.
Αν έχουν επιλέξει να «τελειώσουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εναντιωθούν σε αυτήν την πολιτική στοχοθεσία του Αλ.Τσίπρα, οριζοντίως και καθέτως, με αποτέλεσμα τα spreads να εκτιναχθούν στα ύψη και ο δανεισμός από τις αγορές να καταστεί ανέφικτος.
Έτσι, θα καταρρεύσει παταγωδώς η νέα πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως έχουν τέτοια πρόθεση οι εταίροι μας; Επιθυμούν την «εξόντωση» του ΣΥΡΙΖΑ; Για να είμαι ειλικρινής, η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους δεν φανερώνει κάτι τέτοιο.
Απεναντίας, τα όσα πράττουν ή τα όσα παραλείπουν να πράξουν, μας κάνει να υποψιαζόμαστε, πως επιδιώκουν να κρατηθεί ο Αλ.Τσίπρας ζωντανός στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Πιο απλά φαίνεται πως επιθυμούν, ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο του σχήματος που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ή πιο απλά, δεν τον θέλουν στην αντιπολίτευση.
Η πρόθεση τους είναι ο Αλ.Τσίπρας να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Εθνικής συνεργασίας που θα εφαρμόσει τάχιστα, αυτά που ψηφίζονται σήμερα.
Αυτό το σενάριο μπορεί να ανατραπεί μόνον αν η Νέα Δημοκρατία αποκτήσει αυτοδυναμία. Τότε η ηγεσία της δεν θα έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί σε συζητήσεις, που θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε πολιτικές παραχωρήσεις εκ μέρους της, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Αν η Νέα Δημοκρατία δεν κατορθώσει να βγει αυτοδύναμη από τις προσεχείς εκλογές, θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε νέες εκλογές με απλή αναλογική ή συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και έχω την αίσθηση πως οι εταίροι μας δεν επιθυμούν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄αυτό και «αβαντάρουν» εμφανώς, για να μην πω προκλητικώς, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ.Τσίπρα.
Συνεπώς εικάζω, πως αυτοί θα «κλείσουν» για ακόμα μια φορά τα μάτια τους στην λαϊκιστική συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως αυτή θα φανεί μετά τον Αύγουστο του 2018, βάζοντας δύσκολα στην Νέα Δημοκρατία.
Βέβαια, τελικός κριτής είναι ο Ελληνικός λαός, που ας ελπίσουμε, εκτιμώντας σφαιρικά την κατάσταση, να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς.
Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Πηγή
 realpolitics.gr