Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6

Μίζενς χωρίς σύνορα - Τσακαλώτος - Καμμένος ξεπούλησαν χωρίς διαγωνισμό ακίνητο της ΕΑΣ έναντι πινακίου φακής!

Μίζενς χωρίς σύνορα - Τσακαλώτος - Καμμένος ξεπούλησαν χωρίς διαγωνισμό ακίνητο της ΕΑΣ έναντι πινακίου φακής!
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την πώληση οικοπέδου-φιλέτο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον όμιλο τ...
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την πώληση οικοπέδου-φιλέτο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων χωρίς διαγωνισμό και σε τίμημα που καταγγέλλεται ότι είναι σκανδαλωδώς χαμηλό σε σχέση με την αξία του οικοπέδου.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη χαμηλοφώνως την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης της ΕΑΣ, έχει προκαλέσει έκτοτε την επέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος ερευνά κακουργηματικές πράξεις ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του σωματείου εργαζομένων της ΕΑΣ, αλλά έχει «θαφτεί» από την επικαιρότητα.

Το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να συναίνεσε, αν δεν επηρέασε με διαφορετικό τρόπο, την απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣ να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ και να πουλήσει χωρίς διαγωνισμό έναντι 26 εκατ. ευρώ την έκταση των 470 στρεμμάτων που εκ των πραγμάτων ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΑΣ.

Τα ίδια τα ΕΛΠΕ νοίκιαζαν έκταση 100 εκ των 470 στρεμμάτων από την ΕΑΣ, πληρώνοντας τίμημα 25 εκατ. ευρώ. Τώρα, με 26 εκατ. ευρώ και απευθείας εξαγορά, απέκτησαν το σύνολο της έκτασης, η οποία έχει παραλιακό μέτωπο ενός χιλιομέτρου στην Ελευσίνα και γειτνιάζει με την Αττική Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Για τον προβληματικό τρόπο της συναλλαγής αλλά και για τις νομικές διαστάσεις που θα μπορούσε να λάβει η πώληση δημόσιας περιουσίας χωρίς διαγωνισμό και με τίμημα που, όπως καταγγέλλεται, δεν ανταποκρίνεται στην αντικειμενική ή εμπορική αξία του οικοπέδου στην Ελευσίνα, το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΑΣ είχε προειδοποιήσει τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα όσο και τη διοίκηση της ΕΑΣ.

Ο «Φ» απευθύνθηκε στον Ευάγγελο Λίγγο, πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής και εργαζόμενο της ΕΑΣ, αναζητώντας απαντήσεις για την υπόθεση αγοραπωλησίας του οικοπέδου από την ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ.
Θα μας πείτε τι έχει συμβεί με την πώληση του οικοπέδου της ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ; Μιλάμε για 470 στρέμματα τα οποία φέτος την άνοιξη πουλήθηκαν προς 26 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και το σωματείο έχει καταγγείλει ως χαριστική τη σύμβαση επειδή έγινε χωρίς διαγωνισμό και με χαμηλό τίμημα.
Η πώληση του οικοπέδου της Ελευσίνας περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα του σχεδίου διάσωσης ώστε να συγκεντρώσει ρευστό η εταιρεία για να κάνει την επανεκκίνηση. Οταν εγκαταστάθηκε η καινούργια διοίκηση που όρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένος και ο υφυπουργός κ. Ησυχος, εμείς, ως σωματείο της Ελευσίνας, τους είπαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση με δημόσιο διαγωνισμό ώστε να συγκεντρωθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα, επειδή αφορά πώληση δημόσιας περιουσίας. Τις μετοχές της ΕΑΣ τις ελέγχει κατά 98,9% το υπουργείο Οικονομικών, συνεπώς η εταιρεία και η περιουσία της είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορεί να πουληθεί σε κανέναν με απευθείας ανάθεση.
Μιλάμε για ένα οικόπεδο-φιλέτο 470 στρεμμάτων, με 1 χιλιόμετρο παραλιακό μέτωπο σε γειτνίαση με την Αττική Οδό, με σιδηροδρομικές γραμμές κλπ. 
Η διοίκηση επέμενε και έκανε απευθείας συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ. Προειδοποιήσαμε τόσο τη διοίκηση και στη συνέχεια τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας, κ. Βίτσα, ότι αν υπάρξει απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό θα προσφύγουμε στον οικονομικό εισαγγελέα.
Η πώληση έγινε την άνοιξη με απευθείας ανάθεση στα ΕΛΠΕ και με ένα τίμημα 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2-3 εκατ. ευρώ πιθανόν θα δαπανηθούν από την ΕΑΣ για να καθαριστεί ο χώρος από υπολείμματα εκρηκτικών, παρότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τον αγοραστή.
Γιατί θεωρείτε το τίμημα χαμηλό και τη συναλλαγή βλαπτική για την ΕΑΣ και το δημόσιο συμφέρον;
Το 2009 τα ΕΛΠΕ έδιναν 25 εκατ. ευρώ μόνο για να νοικιάσουν 100 στρέμματα, επειδή μέσα στον χώρο της ΕΑΣ είχαν κάνει κάποιες γεωτρήσεις για να ελέγχουν τον υδροφόρο ορίζοντα για μόλυνση από πετρελαιοειδή. Με βάση την πρόταση που είχαν κάνει τα ΕΛΠΕ για ενοικίαση, το τίμημα θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερο. Το τίμημα της ενοικίασης από τα ΕΛΠΕ έδινε και την αξία του οικοπέδου. Η αντικειμενική αξία ήταν 40 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μια έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ενός συμβούλου που είχε προσλάβει η εταιρεία και ο οποίος είχε σαφείς οδηγίες να μην προσμετρήσει στην αξία το παραλιακό μέτωπο και να το δει σαν ένα απλό οικόπεδο στην περιοχή.
Γιατί δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός;
Θα έπρεπε, εφόσον μιλάμε για πώληση δημόσιας περιουσίας. Οταν έγινε η πώληση, εμείς προσφύγαμε με μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα και εκείνος τον Μάιο διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Η υπόθεση βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της ανάκρισης. Εχουν ήδη κληθεί ως μάρτυρες μέλη του σωματείου και η έρευνα συνεχίζεται.
Ποιος έδωσε την έγκριση να προχωρήσει η συναλλαγή;
Η διοίκηση. Το σωματείο ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας, και ειδικά από τον κ. Βίτσα, να μην προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία και προειδοποιήσαμε ότι θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, επειδή θεωρούμε ότι είναι χαριστική πράξη. Αυτό το είπαμε σε δύο συναντήσεις με τον κ. Βίτσα, ο οποίος μας απάντησε ότι την ευθύνη για την εταιρεία έχει η διοίκηση. Ενημερώσαμε και το υπουργείο Οικονομικών ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Απεναντίας, μας έλεγε η διοίκηση ότι είναι θέμα εθνικής ανάγκης να το πάρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οταν τους είπαμε ότι μπορεί να μπουν φυλακή για αυτή τη συναλλαγή, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρηστίδης, μας απαντούσε «την αντέχω τη φυλακή».
Είπατε ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο σύμφωνα με τον οποίο η ΕΑΣ ανέλαβε με ίδιες δαπάνες να καθαρίσει το οικόπεδο από εκρηκτικά.
Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν ανέλαβε ο αγοραστής αυτή τη δέσμευση. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός. Δεν ξέρουμε πόσο θα φτάσει το κόστος του καθαρισμού και κανείς δεν ξέρει αν θα προλάβει και τους χρόνους. Το συμβόλαιο ορίζει ότι 12 Απριλίου θα πρέπει να παραδοθεί το οικόπεδο. Και αύριο να ξεκινήσει η εκκαθάριση του οικοπέδου, δεν επαρκεί ο χρόνος. Υπάρχει επίσης όρος στο συμβόλαιο ότι αν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει ο καθαρισμός του οικοπέδου, τα ΕΛΠΕ δεν θα καταβάλουν την τελευταία δόση των 6,5 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι το τελικό τίμημα θα είναι ακόμη μικρότερο.
Του Βασίλη Γεώργα
politika-gr