Σάββατο, Δεκεμβρίου 23

ΣΥΝΤΑΓΗ για Παραδοσιακό Χριστόψωμο από τα χέρια του Πατέρα Παρθένιου! Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

xristopsomo
Μια µεγAλη γιορτH της ορθοδοξIας που σηµατοδοτεί την έναρξη του κόσµου. Η γέννηση του Θεανθρώπου µας θυµίζει την αρχή της ζωής, τη γέννα που φέρνει ζωή. Δυστυχώς, λίγοι πλέον δίνουµε σηµασία στην εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση και το έχουµε γυρίσει σε µια εµπορική γιορτή µε φωτάκια, δώρα, ψώνια, ρεβεγιόν, τραπέζια, χαρτοπαίγνια και κάθε άλλο εκτός
Εκκλησίας. Ένα από τα έθιµα των Χριστουγέννων είναι το παραδοσιακό Χριστόψωµο. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος διαφορετικό.
Συνήθως το φτιάχνουµε την παραµονή και η διαδικασία του θα έλεγα πως είναι Ιερή. Κάθε τόπος και διαφορετική γεύση. Αλλού µε µαχλέπι και µαστίχα, αλλού µε κανέλα και γαρύφαλλο, αλλού µε γλυκάνισο, αλλού µε ροδόνερο όµως η Ιερότητα της παρασκευής του και η οικογενειακή και θρησκευτική σηµασία του Χριστόψωµου εν κατακλείδι είναι η ίδια. Ζυµώνουµε το ψωµί µας λοιπόν µε προσευχή και θυµίαµα µε προζύµι κρατηµένο από του Σταυρού, µελετώντας συνέχεια για ευηµερία και υγεία των αγαπηµένων µας προσώπων.
Συνήθως πάνω στο Χριστόψωµο βάζουµε µε ζυµάρι έναν µεγάλο Σταυρό. Από τόπο σε τόπο στολίζεται διαφορετικά µε διακοσµητικά στολίδια πλασµένα από ζυµάρι. Οι νοικοκυρές παλιότερα ήταν εµπνευσµένες από τις δουλειές της οικογενείας, δηλαδή άλλες έκαναν προβατάκια, άλλες ψάρια, άλλες λουλούδια. Στο τέλος το Χριστόψωµο είναι ένα µεγάλο ψωµί µε ιδιαίτερη γεύση και σηµασία και πολύ όµορφα στολισµένο. Μοιάζει µε κέντηµα και κερδίζει εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και αν βρεθεί.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ!!!
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
Πατέρας Παρθένιος
παρθενιος
Χριστόψωµο
ΥΛΙΚΑ
¡ 1 ½ αλεύρι και όσο πάρει
¡ 1 ½ κύβο νωπή µαγιά ή 300 γρ. προζύµι
¡ 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι µε πέτσα
¡ 2 κ. σ. µέλι
¡ 2 κ. γ. κανέλα
¡ 1 κ. γ. µοσχοκάρυδο
¡ 1 κ. γ. γαρύφαλλο
¡ 2 κ. γ. αλάτι
¡ 3 φλ. χλιαρό νερό
¡ Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο
¡ Λίγο γάλα
¡ 1 κρόκο αυγού
¡ 5 καρύδια µε το κέλυφος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουµε µε τις δυο κούπες χλιαρού νερού τη µαγιά ή το προζύµι και το αφήνουµε για µισή ώρα µέχρι να ενεργοποιηθεί σκεπασµένο.
Σε µια µεγάλη λεκάνη βάζουµε το αλεύρι µε το αλάτι και κάνουµε µια λακκούβα στη µέση.
Σε άλλο µπολ αδειάζουµε το γιαούρτι, το µέλι και τα τριµµένα µπαχαρικά και ανακατεύουµε να διαλυθούν καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουµε το προζύµι ή τη µαγιά µέσα στη λακκούβα που έχουµε κάνει στο αλεύρι προσθέτουµε και τα υπόλοιπα διαλυµένα υλικά µαζί µε το υπόλοιπο νερό και αρχίζουµε να ζυµώνουµε. Ζυµώνουµε αρκετά και προσθέτουµε όσο αλεύρι χρειαστεί µέχρι να µην κολλάει η ζύµη. Σκεπάζουµε και την αφήνουµε σε ζεστό µέρος για καµία ώρα µέχρι να ανέβει.
Βουτυρώνουµε ένα µεσαίο ταψί και πλάθουµε σαν ένα καρβέλι ψωµί και τοποθετούµε στο ταψί αφήνοντας στην άκρη λίγη από την ζύµη.
Στη συνέχεια πλάθουµε δύο µακριές λωρίδες και τις τοποθετούµε σε σχήµα σταυρού πιάνοντας από τη µια άκρη έως την άλλη σε όλο το ψωµί µας. Στερεώνουµε τις τέσσερις άκρες και το µέσο του σταυρού µπήγοντας τα καρύδια όπως είναι µε το τσόφλι. Από κει και πέρα καρφώνουµε σε σχέδιο που επιθυµούµε τα γαρύφαλλα και φτιάχνουµε µε ζυµάρι ό,τι σχέδιο θελήσουµε και στολίζουµε το ψωµί.
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τον κρόκο µε το γάλα και περνάµε µε ένα πινέλο ολόκληρη την επιφάνεια του  ψωµιού και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 150 βαθµούς για µισή ώρα και για άλλη µισή στους 180 βαθµούς. Συνήθως παίρνει 1 ώρα ανάλογα την κουζίνα. Από κει και πέρα αφού έχει πάρει χρώµα το ψωµί το χτυπάµε από επάνω ελαφρώς και όσο πιο κούφιο ακούγεται το χτύπηµα τόσο σιγουρευόµαστε ότι το ψωµί µας είναι έτοιµο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Mια ευγενική χορηγία από τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης»