Κυριακή, Δεκεμβρίου 10

Ο Ερντογάν κατέστρεψε τις σχέσεις του με το Ισραήλ: «Είναι κατοχικό κράτος που χτυπά παιδιά»

Ο Ερντογάν κατέστρεψε τις σχέσεις του με το Ισραήλ: «Είναι κατοχικό κράτος που χτυπά παιδιά»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και εδάφη της βορειοδυτικής Συρίας, χαρακτήρισε το Σάββατο το Ισραήλ «κατοχικό κράτος», το οποίο καταφεύγει σε πρακτικές «τρόμου», τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Εννοείται ότι με τις νέες του δηλώσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος καταστρέφει εντελώς τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις που υποτίθεται ότι επιθυμούσε να «ομαλοποιήσει».
«Το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό κράτος. Αυτή τη στιγμή, με την αστυνομία τους, καταφεύγουν στον τρόμο και χτυπούν (Παλαιστίνιους) νέους και παιδιά» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
«Επιτίθεται στη Γάζα με F-16. Γιατί; Επειδή λένε «Είμαστε ισχυροί». Εγώ το λέω ευθέως: το να είσαι ισχυρός δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο» προσέθεσε ο ίδιος Ερντογάν που βομβαρδίζει γυναικόπαιδα Κούρδων με F-16.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «άκυρη και μη γενόμενη» για την Άγκυρα.
«Ο Τραμπ προσπαθεί να προχωρήσει, λέγοντας «αυτό ήταν, το έκανα, όλα καλά». Συγγνώμη, αλλά (…) το να είσαι ισχυρός δεν σου δίνει αυτό το δικαίωμα. Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών έχουν ως αποστολή να προωθούν την ειρήνη, όχι να προκαλούν συρράξεις» συνέχισε.
Νωρίτερα το Σάββατο ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Ιερουσαλήμ με πολλούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Αίθουσα Σύνταξης
tribune.gr