Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28

Έτσι εκτέλεσαν το ζεύγος Τσαουσέσκου στην Ρουμανία

ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΤ ΚΙΟΥΤ

Έτσι εκτέλεσαν το ζεύγος Τσαουσέσκου στην Ρουμανία
Ο στρατηγός Στανκουλέσκου, που ανέλαβε υπουργός εθνικής αμύνης στη Ρουμανία όταν καταργήσανε με συνοπτική διαδικασία το κομουνιστικό κόμμα, σηκώνει το τηλέφωνο το πρωί από το γραφείο του και συνομιλεί με τον 39χρονο εισαγγελέα Νταν Βοϊνέα. Ήταν 25 Δεκεμβρίου, σα σήμερα, το 1989.
“Αγόρι, φτιάξε στα γρήγορα ένα κατηγορητήριο σε βάρος Νικολάε και Ελένης Τσαουσέσκου. Κύριε εισαγγελεύ, δεν έχουμε χρόνο, γράψε τηλεγραφικά τις κατηγορίες, να τελειώνουμε...”.

Φοβερά πράγματα. Την ίδια κιόλας ημέρα γίνεται η δίκη του δικτάτορα, του κυβερνήτη της Ρουμανίας, του γραμματέα του κομουνιστικού κόμματος Νικολάε Τσαουσέσκου. Ολοκληρώθηκε η δίκη στις 3 το μεσημέρι, δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα!
Ο εισαγγελέας Βοϊνέα ζήτησε τη θανατική ποινή. Το ζεύγος Τσαουσέσκου (φώτο, την εποχή της παντοδυναμίας τους) αρνήθηκε να ασκήσει έφεση. Η δίκη έγινε σ' ένα στρατόπεδο, οδήγησαν τον Νικολάε και την γυναίκα του στο προαύλιο και εκεί περίμεναν τρεις φαντάροι που τους εκτέλεσαν. Πατ κιούτ, που λέμε.
Η δουλειά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου το 1989 με διαδηλώσεις και αφορμή την κυβερνητική απόφαση να εκτοπίσει έναν παπά, που είχε στραφεί κατά του Τσαουσέσκου. Στις 18 Δεκεμβρίου 30 νέοι με τη σημαία της Ρουμανίας, όμως χωρίς το σφυροδρέπανο κάνουν πορεία στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους.
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Τσαουσέσκου διατάζει στρατιωτικό νόμο και διορίζει υπουργό Άμυνας τον Βίκτωρ Στανκουλέσκου, ο οποίος γράφει τον δικτάτορα και δίνει εντολή στις στρατιωτικές μονάδες να επιστρέψουν στους στρατώνες. Στις 23 Δεκεμβρίου Νικολάε και Ελένη προσπαθούν να το σκάσουν, αλλά τους συλλαμβάνει η αστυνομία.
Πέρασαν 27 χρόνια. Η Ρουμανία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Άλλη μια νίκη του λαού κατέγραψε η Ιστορία, πάντως.

 apodytiriakias.gr