ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΠΕΙΝΑ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΜΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΑΞΕΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΟΡΜΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΣΩΤΗ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΛΠ «ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ» ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ..
Ο Μπαλτσιώτης τότε ανέβασε την ένταση και εξόργισε το ακροατήριο λέγοντας ότι « για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται με δημόσια εκδήλωση η μελέτη ενός από τα πιο «ευαίσθητα» μειονοτικά ζητήματα της ελληνικής ιστορίας».
Η ομιλία του κατηγορήθηκε από άλλους επιστήμονες ως πολιτική «ανακατασκευή» της ελληνικής ιστορίας. Τα βραδινά δελτία ειδήσεων το 2008 κατά την ημερίδα μετέδιδαν ρεπορτάζ με τίτλο « Έλληνες επιστήμονες υπέρ των Τσάμηδων».
Επίσης άρθρο του νυν πλέον γγ Ιθαγένειας ετιτλοφορείτο ως « Ομογενής , ήτοι Έλληνας ή Αλβανός την καταγωγή», το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή» τον Φεβρουάριο του 2011 με αφορμή απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του νόμου 3838/2010 περί μαζικής απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και του δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» των ιδίων σε δημοτικές εκλογές.
Ο γενίτσαρος γενικός γραμματέας είναι πτυχιούχος νομικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, ενώ ιστορία σπούδασε στο γαλλικό κολέγιο Ecole des Hautes (δε λέει τη συνέχεια, μάλλον αγράμματος ο «κάφρος») … Σε διατριβή του λέει ότι δεν συντελέστηκε γενοκτονία των Ποντίων και γενικότερα στην Μικρά Ασία .
Επίσης τονίζει ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια «ψευδοεπιστήμη» με την κατασκευή χαρακτηρισμών για σημερινούς πληθυσμούς της περιοχής του Πόντου ως «κρυπτοχριστιανούς».. Μαλακίες προσκυνημένων κυπατζήδων που δίνουν μάχη οπισθοφυλακών για σέρβις στις ισραηλινές υπηρεσιες που με την προπαγάνδα αυτή ενισχύουν το κούρδικο αντάρτικο..
Πολλοί ιστορικοί επισημαίνουν για το Μπαλτσιώτη ότι οι μελέτες του και οι απόψεις του, που δεν είναι άλλες από εκείνες των περισσοτέρων «επιστημόνων» Συχτίριζα κλπ φασιστερών μπορεί αν τροφοδοτήσουν εντάσεις και πολλά παρεπόμενα .
Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς βιβλία αναφέρουν αυτά που αναγράφονται στο άρθρο για τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και από ποιους , αλλά οι μαζικές δολοφονίες των Τσάμηδων στους υπόδουλους Ελληνες κατά την γερμανική και ιταλική κατοχή όπως και η γενοκτονία όχι μόνο των Ποντίων αλλά όλων των Ελλήνων της Μ.Ασίας είναι αλήθεια μέχρι κεραίας με αποδείξεις χιλιάδες .
Η ιστορία είναι μια επιστήμη που βασίζεται επί το πλείστων σε «αποδείξεις» και στοιχεία και όχι σε «απόψεις». Οι «απόψεις» αυτές είναι προπαγάνδα που φανερώνει τις προθέσεις των φασιστερών μακελάρηδων στη δούλεψη του ανθρωποκανίβαλου Τζ. Σορος κλπ δανειστών – κατακτητών μας
Αποδείξεις για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των Τούρκων στον Πόντο υπάρχουν χιλιάδες, ακόμη και φωτογραφικό και οπτικό υλικό, όσο για την δράση των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία….εκεί είναι σε χωριό της περιοχής …η επιτύμβια στήλη με τα ονόματα των Ελλήνων που εκτελέστηκαν με την βοήθεια των μουσουλμάνων Τσάμηδων .