Ασφαλείς οι μαγνητικές τομογραφίες για ανθρώπους με βηματοδότες και απινιδωτές

Καλά νέα για τους πάσχοντες από καρδιοπάθεια που έχουν παλαιότερους βηματοδότες και εμφυτευμένους καρδιομετατροπείς-απινιδωτές στο σώμα τους, δίνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ασφαλείς γι αυτούς τους ασθενείς, ακόμη και αν η διαγνωστική εξέταση αφορά το στήθος τους. Μέχρι σήμερα τα ευαίσθητα
ηλεκτρονικά των εμφυτευμένων αυτών συσκευών θεωρούνταν ευάλωτα σε δυσλειτουργία, αν εκτίθεντο σε μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, σε γενικές γραμμές, αυτό δεν ισχύει, αρκεί να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής δρα Χένρι Χάλπεριν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 1.509 ασθενείς με εμφυτευμένο βηματοδότη (το 58%) ή καρδιομετατροπέα-απινιδωτή (42%), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες στήθους με μαγνητικά πεδία έντασης 1,5 Τέσλα. Διαπιστώθηκε ότι οι τομογραφίες δεν δημιούργησαν κανένα κλινικά σημαντικό πρόβλημα. Σε εννέα περιπτώσεις οι συσκευές εμφάνισαν κάποια διαταραχή, αλλά μόνες τους έκαναν επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία (backup mode).
Σε όλες τις περιπτώσεις πλην μιας, το πρόβλημα ήταν παροδικό. Στη μία και μόνη αυτή περίπτωση η συσκευή έπρεπε να αντικατασταθεί, αλλά αυτό οφειλόταν στο ότι είχε πεσμένη μπαταρία και δεν ήταν δυνατό να επαναπρογραμματισθεί κανονικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια σχεδόν νεκρή μπαταρία είναι πιθανώς ένας από τους λίγους λόγους για να μην κάνει ο ασθενής μαγνητική τομογραφία.
ΑΠΕ