Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

Η Ξαφά «καλεί» το ΔΝΤ να προκαλέσει «ασφυξία» για να πέσει ο Τσίπρας

Σα να μην πέρασε μία μέρα από τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για το τετ α τετ που είχε η Μιράντα Ξαφά με επενδυτές στο Λονδίνο, τους οποίους φέρεται να είχε αποτρέψει από το να επενδύσουν στην Ελλάδα, επικαλούμενη «εσωτερικές πληροφορίες» για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόωρες εκλογές και τέταρτο Μνημόνιο από μία κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μυστικοσύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ επανέρχεται με συνέντευξή της στο
capital.gr.



Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μανώλη Καψή η κα Ξαφά εμμέσως πλην σαφώς καλεί το ΔΝΤ να προκαλέσει «ασφυξία» στην κυβέρνηση μέσα από την άμεση επιβολή των μέτρων που προβλέπονταν για το 2019 και το 2020, προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό, αποδίδοντας φυσικά στο Ταμείο τις όποιες προσδοκίες εκπορεύονται από την Πειραιώς και τη Νέα Δημοκρατία, η κα Ξαφά επί της ουσίας επιμένει στο αφήγημα περί πρόωρων εκλογών, την ίδια ώρα που και επισήμως η ΝΔ διά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επαναφέρει το σενάριο με διατυπωμένη μάλιστα βεβαιότητα πως αυτό θα συμβεί εντός του 2018 και παρά το ότι όλα συνομολογούν πως η χώρα βαδίζει στην έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.
«Τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει το ΔΝΤ να αποφασίσει αν τα δύο αυτά μέτρα (σ.σ. προσωπική διαφορά στις συντάξεις και μείωση αφορολόγητου) πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Οι εκλογές μοιάζουν ο καλύτερος δρόμος σε αυτή την περίπτωση» σημειώνει η κα Ξαφά.
Η πιθανή διπλή απαίτηση του ΔΝΤ θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρες κάλπες, σύμφωνα με την κ. Ξαφά:
«Το ΔΝΤ λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα πριν από 2023 που θα μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.
»Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα τα φέρει πάλι στο προσκήνιο αλλά θα βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση εάν το Ταμείο πει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019 και ότι δεν υπάρχει χώρος για αντίμετρα πριν από το 2023, τότε νομίζω πως θα έχουμε μπροστά μας εκλογές».tribune.gr

Δείτε το βίντεο: