Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20

Είναι ο κρόκος του αυγού επικίνδυνος για την υγεία;


Είναι ο κρόκος του αυγού επικίνδυνος για την υγεία;



Τα αυγά είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης και ίσως μία από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν πραγματικά τη βιταμίνη D. Εν ολίγοις διαθέτουν όλα όσα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να είναι υγιής.


Οταν κάποιος αναζητά μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε θρεπτικά συστατικά, το αυγό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει. Ενα αυγό μεσαίου μεγέθους έχει 70 θερμίδες και παρέχει σε έναν ενήλικα το 8%-10% της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνες.

Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί να παραμένει εδώ και χρόνια: Είναι καλό για την υγεία μας το αυγό στο σύνολό του ή αυτό ισχύει μόνο για το ασπράδι του;
Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού βρίσκονται στον κρόκο.
Διαβάστε παρακάτω για τον κρόκο του αυγού και για τον μύθο που τον θέλει να κάνει κακό στην υγεία του ανθρώπου.
Κίτρινος κρόκος για υγεία
Ο κρόκος του αυγού περιέχει πλούσια ποσότητα βιταμινών Α, Β12 και D μαζί με ασβέστιο, φώσφορο, λεκιθίνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, ο σίδηρος που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού είναι εύπεπτος και αφομοιώνεται από το σώμα. Επομένως, αν τρώτε καθημερινά ένα αυγό και διαχειρίζεστε σωστά τη χοληστερόλη σας, φροντίζοντας να ελέγχετε τους υπόλοιπους πόρους πρόσληψης της τροφής σας, τότε το αυγό είναι μια υγιεινή επιλογή. Γνωρίζοντας τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει θα συμφωνήσετε πως δεν υπάρχει καλύτερη «πολυβιταμίνη» από το αυγό!
Ομως, ο κρόκος του αυγού έχει δεχθεί πολλά πυρά για το γεγονός ότι είναι τροφή υψηλή σε λιπαρά. Ενώ, όμως, είναι αλήθεια ότι ο κρόκος του αυγού περιέχει ένα υψηλό ποσοστό λίπους, εν τούτοις είναι ακόρεστο λίπος, σχετίζεται δηλαδή με την «καλή» ή HDL χοληστερόλη. Η ΗDL χοληστερόλη είναι αυτή που αν είναι υψηλή, βοηθά να αφαιρεθούν από τα τοιχώματα των αρτηριών οι καταθέσεις της LDL ή «κακής» χοληστερόλης.
Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση αυγών σε σύγκριση με οποιεσδήποτε άλλες πηγές πρωτεΐνης, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τις πιθανότητες καρδιακής νόσου.
Ο κρόκος του αυγού έχει επίσης θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστά και ως τροφή του εγκεφάλου. Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA που υπάρχει στο αυγό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην άψογη λειτουργία του αμφιβληστροειδή αδένα. Εκτός αυτού, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σ’ αυτό, είναι καλά για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση τραυματισμών. Βοηθούν επίσης να διατηρηθούν οι κυτταρικές μεμβράνες εύκαμπτες.
Αυγό, μια «αποθήκη» θρεπτικών συστατικών
Πρέπει να τρώτε αυγά για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη των βιταμινών Α, Β12 και D, καθώς και την καθημερινή αναγκαία ποσότητα ασβεστίου, φυλλικού οξέος και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, το ημερήσιο όριο πρόσληψης είναι περίπου 300mg την ημέρα. Ο κρόκος του αυγού παρέχει 200-240mg χοληστερίνης (σύμφωνα δε με ανάλυση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, λόγω της βελτίωσης των πτηνοτροφών έχει πέσει γύρω στα 186mg) και όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Επομένως, μπορεί κανείς να φάει κρόκο αυγού ακόμα και σε καθημερινή βάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέξει τα υπόλοιπα τμήματα της ημερήσιας διατροφικής του πρόσληψης να είναι χαμηλά σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπαρά.
Αν, μάλιστα, προσθέσει κάποιος και άσκηση στις καθημερινές του δραστηριότητες, θα τον βοηθήσει πολύ πιο ουσιαστικά να καταπολεμήσει τη χοληστερόλη του, απ’ ό,τι αν εξαλείψει εντελώς από τη διατροφή του το τόσο πολύτιμο αυγό.
medinova.gr