Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

Ρυθμός καρδίας, αρρυθμίες και θυμός


Ο θυμός δυνατόν να προκαλεί αρρυθμίες της καρδίας

Οι αρρυθμίες της καρδίας σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση. Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως ο θυμός μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ρυθμού της καρδίας.
H απότομη απελευθέρωση αδρεναλίνης στο αίμα, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια σοβαρών αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, πιθανόν να είναι αιτία αρρυθμιών της καρδίας. Οι αρρυθμίες της καρδίας μπορεί να είναι σοβαρές, να απειλούν τη ζωή και να είναι αιτία ξαφνικού θανάτου.
Σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, οι εκρήξεις θυμού προηγούνται των πλέον επικίνδυνων ανωμαλιών του ρυθμού της καρδίας.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα καρδίας, οι εκρηκτικές συναισθηματικές καταστάσεις μπορεί να είναι αιτία επικίνδυνων για τη ζωή αρρυθμιών.
Για να ερευνήσουν πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ρυθμό της καρδίας, γιατροί από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου του Yale, ζήτησαν από 24 ασθενείς με εμφυτευμένο απινιδωτή να καταγράφουν σε ημερολόγιο τα συναισθήματα τους.
Οι εμφυτευμένοι απινιδωτές, ανιχνεύουν ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας. Σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, δίνουν ηλεκτροσόκ στην καρδία το οποίο διορθώνοντας την αρρυθμία, είναι σωτήριο για τον ασθενή. Οι εμφυτευμένοι απινιδωτές μπορούν να σώζουν ασθενείς από αιφνίδιο θάνατο. Στην έρευνα των γιατρών από το Yale, οι ασθενείς που αντιλαμβάνονταν ότι είχαν δεχθεί από τον απινιδωτή τους ένα τέτοιο ηλεκτροσόκ, κατέγραφαν το τι συνέβηκε, τη συναισθηματική τους κατάσταση και το κατά πόσο ήσαν θυμωμένοι προτού ενεργοποιηθεί ο απινιδωτής τους. Αξιολογούσαν την ένταση του θυμού τους με βάση μια κλίμακα από το 1 έως το 5.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 56 ηλεκτροσόκ. Η ανάλυση των δεδομένων από τους απινιδωτές των ασθενών, επέτρεψε να μελετηθεί η σχέση μεταξύ των αρρυθμιών που ήσαν η αιτία των ηλεκτροσόκ και της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών.
Στο 100% των περιπτώσεων που οι ασθενείς αυτοί κατέγραφαν θυμό επιπέδου 2 και μεγαλύτερο, οι αρρυθμίες τους άρχιζαν με μια σειρά από γρήγορες και πρόωρες συστολές.
Αυτού του είδους οι συστολές δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο ξαφνικής καρδιακής ανακοπής.
Αντίθετα μόνο 68% των αρρυθμιών που καταγράφηκαν χωρίς να προηγηθεί οποιοδήποτε αίσθημα θυμού, είχαν το επικίνδυνο αυτό χαρακτηριστικό.
Είναι γνωστό ότι η ψυχολογική αναστάτωση, καταπόνηση και ταραχή που μπορούν να προκληθούν από διάφορα γεγονότα όπως σεισμοί, τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι αιτία σοβαρών καρδιακών παθήσεων λόγω ανωμαλιών που προκαλούνται στον ηλεκτρικό ρυθμό της καρδίας.
Οι επικίνδυνες, γρήγορες, πρόωρες συστολές της καρδίας, μπορούν να συμβούν ακόμη και όταν ευάλωτα άτομα χάσουν ένα ματς ποδοσφαίρου που θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό.
Η αιτιολογία των καρδιακών προσβολών κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Υπάρχει η πιθανότητα ότι οφείλονται στην απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων λόγω θρόμβου.
Τώρα φαίνεται ότι η ψυχολογική αναστάτωση και ο θυμός, έχουν τη δυνατότητα να αποδιοργανώνουν τον καρδιακό ρυθμό. Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι η ξαφνική απελευθέρωση στο αίμα αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια η οποία επιδρά στην καρδία.
Τελειώνοντας θα συγκρατήσουμε ότι οι εκρήξεις θυμού και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις φαίνεται ότι βλάπτουν όχι μόνο τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις αλλά και αυτούς που δεν φαίνονται να έχουν πρόβλημα καρδίας.
medlook.net