Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΠΑΤΑ ΑΥΤΟ----Παρέμβαση Τσίπρα στους τραπεζίτες για τους πλειστηριασμούς--Αστεία πράγματα, αφού με παρέμβαση της κυβέρνησης πετούν τον φτωχό στο δρόμο

Ο ΔΟΤΟΣ πρωθυπουργός κάλεσε το πρωί σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
Ρητές δεσμεύσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους τραπεζίτες, με τους οποίους συναντάται στις 10 πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, θα συζητηθεί η πορεία της οικονομίας έως την έξοδο από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και οι επόμενες
εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός είναι πως οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να αγγίξουν την 1η κατοικία ειδικά μικρομεσαίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Στο θέμα αυτό, θα επιστήσει την προσοχή των τραπεζών, ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Επίσης, στόχευση των επιθετικών κινήσεων των τραπεζών θα πρέπει να είναι συστηματικά, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι μπορούν να πληρώνουν αλλά δεν το πράττουν.
Υπενθυμίζεται πως έχει υπάρξει άτυπη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν μπορεί να ανακοινωθεί επισήμως, αλλά στην πράξη ισχύει, καθώς μέχρι τώρα, στους ηλεκτρονικούς ή φυσικούς πλειστηριασμούς δεν βγήκε στο σφυρί 1η κατοικία αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο, που αποκάλυψε το Σin (http://www.sofokleousin.gr/archives/365567.html) σύμφωνα με το οποίο η επιτάχυνση των πλειστηριασμών οδηγεί αρκετούς κακοπληρωτές να σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, προκειμένου να μην χάσουν τα ακίνητά τους. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, δανειολήπτης ακύρωσε στο παραπέντε τον πλειστηριασμό τριών ακινήτων του, ρυθμίζοντας την εξόφληση των οφειλών του.
Από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα ζητηθεί επίσης, όπως οι ανακοινώσεις των πλειστηριασμών να είναι πλήρεις και να αναφέρουν κάθε φορά την αξία των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, αλλά και τα χρέη των οφειλετών. Επίσης, όταν εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο λίγων τετραγωνικών μέτρων, π.χ. 80 τ.μ. να διευκρινίζεται εάν είναι 1η κατοικία και ο αν οφειλέτης διαθέτει και άλλα ακίνητα.
Επιταχύνονται το 2018
Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2017 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,, αλλά από τον Ιανουάριο ο πήχης ανεβαίνει στους 500 – 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Στους επόμενους μήνες η πίεση στις τράπεζες αυξάνεται, καθώς από τον Μάρτιο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως και θα να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Δηλαδή, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να γίνουν 15.000 - 20.000 πλειστηριασμοί, ενώ συνολικά στην προσεχή τριετία θα πρέπει να βγουν «στο σφυρί» τουλάχιστον 40.000 περιουσιακά στοιχεία κακοπληρωτών.
Στην ατζέντα και η οικονομία
Στην συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν από τον πρωθυπουργό στους εκπροσώπους των τραπεζών όλα τα τρέχοντα θέματα όπως η πορεία της οικονομίας, η πορεία των ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να τονίσει, ότι καθώς η οικονομία ανακάμπτει με σταθερά βήματα στο τελευταίο διάστημα και βηματισμός θα επιταχυνθεί το 2018, μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάκαμψης οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στο ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση υγειών επιχειρήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες, τηρώντας παράλληλα τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Ακόμη θα συζητηθεί η θεαματική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καθώς και οι προοπτικές εξόδου στις αγορές με νέα ομόλογα.
Τέλος, θα συζητηθούν οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ενόψει των stress tests των άλλων ελέγχων που έχει προγραμματίσει ο SSM.