Κυριακή, Δεκεμβρίου 10

Κ. Λουράντος: Ούτε διανυκτερεύον φαρμακείο δεν θα βρουν ανοιχτό στην Αττική

Κ. Λουράντος: Ούτε διανυκτερεύον φαρμακείο δεν θα βρουν ανοιχτό στην Αττική
Με κατάργηση των εφημεριών ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας στις αλλαγές που προωθούνται από την Κυβέρνηση για το ωράριο των φαρμακείων. Ήδη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος έδωσε το "στίγμα” των επερχόμενων κινητοποιήσεων, προειδοποιώντας το υπ. Υγείας πως  "δεν θα βρουν ούτε διανυκτερεύον φαρμακείο ανοιχτό στην Αττική” σε περίπτωση που αντί για τροποποίηση του
διευρυμένου ωραρίου και θεσμοθέτηση υποχρεωτικού μέγιστου ορίου λειτουργίας των φαρμακείων, προχωρήσει η εφαρμογή υποχρεωτικού μίνιμουμ ωραρίου.
"Αυτή η … "ρύθμιση" είναι αντίθετη και με την έννοια της εφημερίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτή υφίσταται μόνο όταν τα φαρμακεία είναι όλα υποχρεωτικά κλειστά και όχι όταν είναι ανοιχτά. Με άλλα λόγια, πώς μπορείς να υποχρεώσεις οποιονδήποτε να εφημερεύει, όταν πιο πέρα και ίσως σε πιο εμπορικό σημείο, ο ... διευρυμένος εισπράττει το φιλέτο της εφημερίας” έγραφε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΣΑ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ευελπιστώντας η ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση να είναι... φάρσα "διότι διαφορετικά δεν θα βρουν ούτε διανυκτερεύον φαρμακείο ανοιχτό στην Αττική”.
Το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του ισχύοντος διευρυμένου ωραρίου, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr είχε οδηγήσει σε κόντρα μεταξύ του υπ. Υγείας και των εκπροσώπων των Θεσμών στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την ηγεσία της Αριστοτέλους να προτείνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο λειτουργίας κατά το πλαίσιο των εμπορικών καταστημάτων. Η πρόταση εντούτοις βρήκε αντίθετους τους Θεσμούς, που επέμειναν στο παρόν καθεστώς των φαρμακείων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θεσπίζεται υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας φαρμακείου, καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Το "μοντέλο” του ελάχιστου ωραρίου είναι αυτό που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ισχύσει τελικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε αποχή από το σύστημα εφημεριών, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα σχέδια του υπ. Υγείας για μεταβολή του ωραρίου. Πέρσι το Μάιο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε προχωρήσει σε άρση των διημερεύσεων (ωράριο 08:00-20:00), επικαλούμενος σύγχυση για το ωράριο, τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις, ενώ και το 2015 οι φαρμακοποιοί χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της άρσης των εφημεριών προκειμένου να πιέσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επαναφέρει το ρυθμισμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
Πάντως κατά τις πληροφορίες, το υπ. Υγείας δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την πρόταση για καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου, με το οποίο συμφωνούν οι σύλλογοι των φαρμακοποιών, με δυνατότητα ευελιξίας σε περιοχές που υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες (τουριστικές περιοχές, νησιωτικές κτλ.)
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr