Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή

Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή
Aποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης - Νίκος Χριστοφάκης
Με την αναχώρηση του Πρόεδρου της Τουρκίας από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» άρχισε το δεύτερο μέρος της επίσκεψής του που περιλαμβάνει μια τετράωρη παραμονή στην Κομοτηνή όπου θα προσευχηθεί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής.


Mέσα σε αυτό το βεβαρυμμένο κλίμα και στην διάχυτη έως και υπερβολική καχυποψία που επικρατεί η επίσκεψη του Ερντοτάν στη Θράκη, θέλουνε δεν θέλουνε προσλαμβάνει και διαστάσεις θρίλερΗ επίσκεψή του προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία μετά τις πολύωρες ελληνοτουρκικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Είναι προφανώς έκδηλη η πολιτική αμηχανία μετά το ξεδίπλωμα μπροστά στις κάμερες και με δημόσιο λόγο όλων των εκκρεμοτήτων, προβλημάτων και αδιεξόδων που χαρακτηρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Όμως μέσα σε αυτό το βεβαρυμμένο κλίμα και στην διάχυτη έως και υπερβολική καχυποψία που επικρατεί η επίσκεψη του Ερντοτάν στη Θράκη, θέλουνε δεν θέλουνε προσλαμβάνει και διαστάσεις θρίλερ.

Διερωτώνται οι πάντες εάν θα υπάρξει σόου και εάν ο Ταγίπ Ερντογάν προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις, ευρισκόμενος μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας στην ευαίσθητη περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε δημόσια χθες το ζήτημα της Μουφτίας και της κατευθείαν εκλογής των Μουφτήδων από τη μουσουλμανική κοινότητα, δημιουργώντας ζήτημα από τη στιγμή που η μουσουλμανική κοινότητα αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας.

Δεν είναι όμως καινούργιο το στοιχείο αυτό. Αντιθέτως αποτελεί σημείο τριβής από το 1985 και μετά και η ελληνική πλευρά το γνωρίζει εδώ και δεκαετίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλείνοντας την παρέμβασή του αυτή εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη διαχείριση του ζητήματος αυτού από την ελληνική πολιτεία.

Προφανώς κατά τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες συζητήθηκαν και λεπτομέρειες και ενδεχομένως το ζήτημα αυτό να συνδέθηκε και με την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πληροφορηθούμε τις λεπτομέρειες.

Στο Κιρ Μαχαλά οι πιστοί μουσουλμάνοι για την προσευχή της Παρασκευής
Στο Κιρ Μαχαλά οι πιστοί μουσουλμάνοι για την προσευχή της Παρασκευής

Δηλώσεις του ιμάμη Χασάν Χουσεΐν:
Δώρα του Ταγίπ Ερντογάν σε μικρά κορίτσια
Δώρα του Ταγίπ Ερντογάν σε μικρά κορίτσια
Το μειονοτικό σχολείο
Το μειονοτικό σχολείο


Δηλώσεις του δημάρχου Προύσας:
Δηλώσεις του ιμάμη Χασάν Χουσεΐν:http://www.zougla.gr/politiki/article/o-erntogan-stin-komotini
Το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνει προσευχή στο τέμενος του Κιρ Μαχαλά, επίσκεψη σε μειονοτικό σχολείο, γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο και προφανώς επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας.

Παράλληλα αναμένεται πραγματοποίηση διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης από πολίτες που εναντιώθηκαν στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη. Σημειώνεται πως τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι κάτι περισσότερο από δρακόντεια.http://www.zougla.gr/politiki/article/o-erntogan-stin-komotini