Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20

Σε ποιον Νταβατζή άραγε «σβήνει» πάλι πρόστιμα, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ρύθμιση κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την θεραπεία ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής που ψηφίζεται αύριο.

Σύμφωνα με παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην επιτροπή Οικονομικών που επεξεργάζεται άλλο νομοσχέδιο η τροπολογία καταργεί πρόστιμα για  «μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν μεγάλες προσαυξήσεις».
Ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποσύρει την ρύθμιση και να την φέρει στην αρμόδια επιτροπή συνοδευόμενη από αναλυτικό πίνακα με τα πρόσωπα που ευνοούνται από την διαγραφή προστίμων καθώς και με το συνολικό ποσό που διαγράφεται, ενώ παράλληλα άφησε υπόνοιες ότι οι διατάξεις αφορούν την εταιρεία ΣΕΚΑΠ.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον ρόλο μας ως μέλη της επιτροπής Οικονομικών στην επεξεργασία των νομοθετημάτων ιδίως εκείνων που έχουν φορολογικές διατάξεις. Σήμερα συζητούμε νομοσχέδιο με 10 άρθρα φορολογικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατέθεσε στο αυριανό νομοσχέδιο μια σοβαρή τροπολογία που καταργεί τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου του 1997. Η τροπολογία αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ» τόνισε ο Γιάννης Κουτσούκος για να προσθέσει «θεωρώ ότι ο υπουργός πρέπει να αποσύρει την τροπολογία για τυπικούς λόγους ώστε να έρθει και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή αλλά και για ουσιαστικούς μετά τα όσα διαβάσαμε πρόσφατα για το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη. Να την αποσύρει και να την φέρει στην επιτροπή μας αλλιώς θα υπάρχουν υπόνοιες πως η κυβέρνηση θέλει να μας παρακάμψει για κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο».
Συνεχίζοντας κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσει «πίνακα με τα πρόστιμα που αφορά η ρύθμιση και τα πόσα»  υπενθυμίζοντας ότι «Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας είπε ότι τα ληξιπρόθεσμα αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις».
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της τροπολογίας έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «έγινε μια νομοθετική ρύθμιση πριν από μερικούς μήνες η οποία δεν αφορά μόνο τον Σαββίδη αλλά τους πάντες που είχαν καταλογισμούς τους οποίους ο νέος εργοδότης αγνοούσε».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανήλθε λέγοντας ότι «θέλω να αντιληφθεί το Σώμα την μεγάλη παρέμβαση που φέρνει η τροπολογία σε εκκρεμείς υποθέσεις. Σβήνει πρόστιμα . Ο νόμος Παπαδόπουλου είχε προσαυξήσεις ενδεχομένως να έπρεπε να έρθει εξορθολογισμός. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενημέρωση από την κυβέρνηση και επεξεργασία από την επιτροπή μας».
Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει σε καμία περίπτωση ότι αφορά στη ΣΕΚΑΠ η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας χαρακτηριστικά «καμία σχέση με τη ΣΕΚΑΠ, παιδιά».

 lykavitos.gr