Για τους πολύ μικρούς μας φίλους Τις παραμονές των μεγάλων γιορτών του Δωδεκαημέρου – Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα

2_kalanta_color_600Για τους πολύ μικρούς μας φίλους
Τις παραμονές των μεγάλων γιορτών του Δωδεκαημέρου – Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα – σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας αντιλαλούν οι γειτονιές και οι δρόμοι από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, που σαν άγγελοι διαλαλούν τα μεγάλα γεγονότα της πίστης μας.


Τα κάλαντα είναι ένα αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό έθιμο. Η ονομασία τους όμως προέρχεται από τις ρωμαϊκές καλένδες.
Παλιά φίλευαν τους καλαντιστές με καραμέλες, δεκάρες, καρύδια, μανταρίνια, φουντούκια, κουραμπιέδες κ.α. Σήμερα συνήθως δίνουν κέρματα ή χαρτονομίσματα.
Σε κάθε εποχή τα κάλαντα σκορπούν την ίδια πάντα χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Δ.Δ.
Ζωγράφισε και συ τους καλαντιστές, που βλέπεις στον σχετικό πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα. Κάνε κλικ στις δύο παρακάτω εικόνες για να τις δεις μεγαλύτερες και, αφού τις αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου, μπορείς να τις τυπώσεις. Στη συνέχεια χρωμάτισε την εικόνα, προσπαθώντας να την αντιγράψεις. Στόλισε μ΄ αυτήν το γραφείο σου.
2_kalanta_AM_600
2_kalanta_color_600


book_exΚι άλλες χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές, αλλά και προτάσεις για κατασκευές, μπορείς να βρεις στο Ζ΄ τεύχος της σειράς «ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ» (Εκδόσεις της Ορθόδοξης Αδελφότητας «Χριστιανική Ελπίς») με κείμενα και εικονογράφηση της Δέσποινας Δαμιανίδου.
elpida_logo.pemptousia.gr/