Δευτέρα, Δεκεμβρίου 4

Το πήρατε χαμπάρι; Εξαφανίζουν το φυσικό χρήμα από την Ευρώπη – Μόνος τρόπος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές



Το πήρατε χαμπάρι; Εξαφανίζουν το φυσικό χρήμα από την Ευρώπη – Μόνος τρόπος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Του Άρη Δημόπουλου
Είναι γνωστές οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε μεμονωμένα κράτη της Ευρώπης προκειμένου να αποσυρθεί το φυσικό χρήμα και να επιλεγεί η….πιο άμεση και οικολογική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία, έχουν ήδη οριοθετήσει στο περίπου το διάστημα κατά το οποίο θα εξαφανίζονται σταδιακά όλα τα μετρητά από την αγορά.
Τι θα γινόταν ωστόσο αν σας λέγαμε πως αυτό ακριβώς -και μάλιστα με την συγκατάθεση των πολιτών- γίνεται και σε πολύ μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης;
Το παράδειγμα δίνει η Γαλλία, τράπεζες της οποίας έχουν ήδη προαναγγείλει το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους μέχρι το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας (2030!), οδηγώντας στην ραγδαία μείωση του φυσικού χρήματος (νόμιμου ή μη) από την αγορά. Το χειρότερο είναι πως δεν παρατηρείται καμία απολύτως αντίδραση!
Πιο συγκεκριμένα η Société Générale είναι αυτή που δίνει πρώτη το πράσινο φως για «λουκέτα» στο 15% των υποκαταστημάτων της σε όλη τη Γαλλία. Ήδη έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα ξηλώματα ΑΤΜ στην γαλλική επικράτεια, αρχής γενομένης από τις μεγαλουπόλεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας διέρχεται ένα είδος βιομηχανικής επανάστασης, το οποίο πιθανότατα θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 10 χρόνια», υπογράμμισε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, Frédéric Oudéa.

Η αιτιολόγηση που αναφέρεται στους FT είναι…απλή (και πολύ «λογική»). Πρόκειται τόσο για την ραγδαία άνοδο των ψηφιακών συναλλαγών στον δυτικό κόσμο, όσο και για την…περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών, που επιλέγουν να συνδράμουν στην μείωση του φυσικού χρήματος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (εδώ γελάμε).
Κάτι αντίστοιχο βεβαίως γίνεται και στην μετά-brexit Βρετανία, στην οποία η Royal Bank of Scotland σχεδιάζει και αυτή να κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα, οδηγώντας στην ανεργία 700 οικογένειες.
Σύντομα το παράδειγμα των παραπάνω μεγάλων τραπεζών θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αφού ο αντίκτυπος -εφόσον μιλάμε για κοινό νόμισμα- της ραγδαίας μείωσης της κυκλοφορίας του , θα είναι μεγάλος.






Σημειώστε ότι αυτό το επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες με δύο πολύ απλούς τρόπους:
1) Έχουν κάνει τρόπο ζωής τις ηλεκτρονικές συναλλεγές
2) Δεν αντιδρούν

Και τα χειρότερα έπονται…
el.gr

http://katohika.gr