Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13

Τι κρύβει η αιφνιδιαστική δημόσια προσφορά για το Υγεία;

0350AE5DD3AE56CA2E78FFB3A95E1A57
Αιφνιδίασε την αγορά η δημόσια προσφορά του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου για την εξαγορά μιας ισχυρής μειοψηφικής θέσης στον Όμιλο Υγεία, ο οποίος ελέγχεται με ποσοστό απόλυτης πλειοψηφίας (70,38%) από τον όμιλο MIG.

Η χθεσινοβραδινή κίνηση της πλευράς Αποστολόπουλου δημιούργησε σήμερα σοβαρές απορίες  ως προς την πραγματική  στρατηγική της στόχευση. Παράγοντες της αγοράς  διαμορφώνουν δυο βασικά σενάρια για να ερμηνεύσουν την κίνηση.
Στο πρώτο σενάριο, τυχόν επιτυχή έκβαση της προσφοράς θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε κινήσεις συγχώνευσης του ομίλου Ιατρικού Κέντρου με τον όμιλο του Υγεία, ο οποίος είναι και ο leader του χώρου.
Στο δεύτερο σενάριο, η κίνηση του ομίλου Αποστολόπουλου  ερμηνεύεται ως «λαγός» διαφόρων funds που αυτή την περίοδο δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την είσοδό τους στο χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα.
Πάντως και στα δύο σενάρια, το θέμα που επισημαίνεται εμφατικά είναι ο αφελληνισμός της ιδιωτικής υγείας της χώρας καθώς στον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου υπάρχει ισχυρή γερμανική συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση.
Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα είναι πολλά. Πως μπορεί να κάνει μια τέτοια δημόσια προσφορά ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου όταν μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε διαδικασία ρύθμισης χρεών και οφειλών του; Επιπλέον το προσφερόμενο τίμημα των 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκές για τη διασφάλιση μιας ισχυρής μετοχικής θέσης, αν σκεφτεί κανείς πως πρόσφατα για την εξαγορά του ΙΑΣΩ General προσφέρθηκαν από το αμερικανικό fund CVC 50 εκατομμύρια ευρώ, αν και πρόκειται για μια μονάδα που είναι πολύ μικρότερου μεγέθους από τον όμιλο Υγεία. Με βάση αυτά τα ερωτήματα σε κάποιους ξυπνάνε δυσάρεστες μνήμες του χρηματιστηριακού παιχνιδιού του 1999 και το πως κάποιοι όμιλοι επιχείρησαν τότε να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος του επενδυτικού κοινού.
Από την πλευρά της η MIG που κατέχει σήμερα το 70,38% των μετοχών και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο του ΥΓΕΙΑ, με αυστηρή ανακοίνωσή της δηλώνει πως «δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής» και ταυτόχρονα τονίζεται πως «η διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ΥΓΕΙΑ και στη δυνατότητά του ν’ αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στο χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα».rizopoulospost.com