Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28

Συμβουλές για Γιορτές με ασφάλεια στο... πιάτο σας!

christmasfoodsafety.jpg
Από το πώς θα ξεπαγώσουμε τη γαλοπούλα, έως το πώς θα αποθηκεύσουμε τα περισσεύματα, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε Χριστούγεννα με ασφάλεια στο... πιάτο σας!
Aποφύγετε τις διασταυρούμενες επιμολύνσεις
Διατηρείτε όλες τις ωμές τροφές χωριστά από τις μαγειρεμένες, για να αποφύγετε τις
διασταυρούμενες επιμολύνσεις. Χρησιμοποιείτε χωριστούς δίσκους κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα φαγητά. Οι ωμές τροφές περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε άλλες τροφές, δίσκους κοπής και μαχαίρια.
Ρυθμίστε το ψυγείο σας στους 5°C
Aποθηκεύετε τις τροφές που πρέπει να διατηρούνται ψυχρές στο ψυγείο, μέχρι να τις χρειαστείτε. Σιγουρευτείτε ότι το ψυγείο είναι ρυθμισμένο κάτω από τους 5°C. Μην πακετάρετε πολύ σφιχτά τις τροφές που αποθηκεύετε στο ψυγείο-είναι σημαντικό ο κρύος αέρας να κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους.
Πλένετε τα χέρια σας
Να πλένετε διεξοδικά και να στεγνώνετε τα χέρια σας κάθε φορά που χειρίζεστε τρόφιμα, ιδίως αν προετοιμάζετε ωμό κρέας και πουλερικά. Πρέπει επίσης να θυμάστε να πλέντε και να στεγνώνετε καλά τα χέρια σας μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, αν ακουμπήσετε τον σκουπιδοτενεκέ ή αν αγγίξετε το κατοικίδιό σας. Τα βακτήρια επιβιώνουν και μεταδίδονται ταχύτατα αν τα χέρια σας είναι υγρά ή νωπά.
Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα σας με ασφάλεια
Ξεπαγώστε την κατά προτίμηση μέσα στο ψυγείο, μέσα σε ένα μεγάλο πιάτο σκεπασμένο από πάνω. Aφαιρέστε τον λαιμό και τα εντόσθια για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Εναλλακτικά, ξεπαγώστε την σε ένα κρύο, καθαρό μέρος όπου η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή. Να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκινήστε τη διαδικασία σχετικά νωρίς. Μπορεί να χρειαστεί έως και 48 ώρες για να ξεπαγώσει.
Αν δεν έχει οδηγίες απόψυξης στη συσκευασία, έχετε υπόψη σας τα κάτωθι:
• Η γαλοπούλα θα χρειαστεί περίπου 10-12 ώρες ανά κιλό για να ξεπαγώσει στο ψυγείο στους 4ºC
• Σε ένα ψυχρό δωμάτιο, θα χρειαστεί περίπου 3-4 ώρες ανά κιλό.
• Σε θερμοκρασία δωματίου, θα πάρει περίπου 2 ώρες ανά κιλό.
H γαλοπούλα σας θα έχει ξεπαγώσει πλήρως όταν δεν θα έχει πια κρυστάλλους στην εσωτερική κοιλότητα και το κρέας της είναι μαλακό όταν το τρυπάτε με ένα πιρούνι. Μόλις ξεπαγώσει, αποθηκεύστε την στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Αν δεν έχετε χώρο στο ψυγείο, μαγειρέψτε την αμέσως.
Μην πλένετε τη γαλοπούλα
Το 80% των καταναλωτών λένε ότι πλένουν τη γαλοπούλα πριν την ψήσουν, αυτό όμως αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης, καθώς προκαλεί διασπορά μικροβίων σε όλη την κουζίνα. Το προσεκτικό μαγείρεμα θα σκοτώσει τα όποια μικρόβια.
Μαγειρέψτε τη καλά
Το 17% των καταναλωτών δεν είναι σίγουροι πότε είναι ψημένη η γαλοπούλα τους. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει, κόψτε τη στην πιο χοντρή πλευρά της και βεβαιωθείτε ότι το κρέας της δεν είναι ροζ σε κανένα σημείο. Αν τρέξουν υγρά όταν τρυπήσετε τη γαλοπούλα, αυτά θα πρέπει να είναι άχρωμα. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του, στο πιο χοντρό σημείο του πτηνού (μεταξύ του στήθους και των μηρών) φτάνει τουλάχιστον τους 70οC για δύο λεπτά.
Πάπια και άλλα πουλιά
Τα άλλα πουλιά, όπως η πάπια και η χήνα, έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Στην πάπια και στη χήνα, ο φούρνος θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σε υψηλότερη θερμοκρασία, ώστε να λιώσει και το λίπος κάτω από το δέρμα της.
• Η χήνα πρέπει να μαγειρευτεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC, για 35’ λεπτά ανά κιλό
• Η πάπια θέλει προθερμασμένο φούρνο σους 200ºC, ενώ το κοτόπουλο προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά ανά κιλό, συν 20 λεπτά επιπλέον.
Πλύντε καλά τα λαχανικά σας
Τα πιο πολλά βακτήρια που υπάρχουν στα λαχανικά προέρχονται από το χώμα. Γι΄ αυτό το καλό πλύσιμο που θα απομακρύνει το χώμα από τα λαχανικά σας είναι πολύ σημαντικό. Όταν πλένετε τα λαχανικά σας, μην τα βάζετε απλώς κάτω από τη βρύση που τρέχει. Τρίψτε τα καλά.
Ελέγχετε τις ημερομηνίες στις συσκευασίες
Το να μυρίσετε ένα τρόφιμο ή μια πρώτη ύλη για να πείτε αν έχει χαλάσει ή όχι, δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος δείκτης. Πολλά επικίνδυνα βακτήρια δεν αλλάζουν απαραιτήτως το πώς μυρίζει, δείχνει ένα τρόφιμο, ούτε τη γεύση του. Οι τροφές που έχουν την ένδειξη “ανάλωση πριν από” στη συσκευασία τους, συνήθως χαλάνε γρήγορα και η κατανάλωσή τους μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν συστήνεται. Αντίθετα, τα προϊόντα με ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” διαρκούν περισσότερο. Mπορεί να μην είναι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μετά από αυτήν την ημερομηνία, είναι όμως κατάλληλο για βρώση.
Προσοχή στον μπουφέ
Τα κρύα πιάτα καλό είναι να φτάνουν τελευταία στον μπουφέ και να παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να ξεκινήσει το σερβίρισμα, ιδίως αν η θέρμανση του χώρου είναι στο φουλ.
Βάλτε ό,τι περίσσεψε στο ψυγείο
Πρώτα θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο τα κρύα πιάτα. Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα εντός δύο ημερών. Προσέξτε όμως, κανένα φαγητό δεν μπορεί να ξαναζεσταθεί περισσότερες από μία φορές. Αν το ζεστάνετε και δεν το καταναλώσετε θα πρέπει να το πετάξετε. Γι' αυτό φροντίστε κάθε φορά να ζεσταίνετε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε.
Αν το φαγητό που περίσσεψε είναι πολύ και υπολογίζετε ότι δεν θα καταφέρετε να το φάτε εντός του διημέρου, αποθηκεύσετε τμήμα του και στην κατάψυξη..stogiatro.gr