Δευτέρα, Δεκεμβρίου 4

Διακοπή καπνίσματος: Βελτιώνει σημαντικά τους πνεύμονες

Η διακοπή του καπνίσματος, βελτιώνει τις πνευμονικές λειτουργίες.
Καλά νέα για αυτούς, που θέλουν διακόψουν το κάπνισμα: Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται σημαντικά λόγω διακοπής του καπνίσματος.
Η διακοπή του καπνίσματος αφαιρεί τοξικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό και οι οποίες μολύνουν το αναπνευστικό σύστημα. Μεταξύ των ουσιών αυτών, περιλαμβάνονται ορισμένες που προκαλούν βρογχική συστολή δημιουργώντας έτσι ασθματικά φαινόμενα.
Είναι επίσης δυνατόν ότι η διακοπή του καπνίσματος αφαιρεί από τους πνεύμονες ερεθιστικές ουσίες οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Τα φλεγμονώδη φαινόμενα προκαλούν στένωση του αυλού των
αναπνευστικών οδών με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει χρόνιο, βήχα, φλέγματα, συριγμό δύσπνοια.
Η βρογχοσυστολή και τα φλεγμονώδη φαινόμενα είναι βασικές αιτίες πρόκλησης άσθματος.
Σε καπνιστές που πάσχουν από άσθμα, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων  κατά 15% σε λιγότερο από 2 μήνες. Σε έρευνα, που έγινε σε 21 ασθματικούς ασθενείς στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, βρέθηκε ότι η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα, καλύτερη βελτίωση από ότι επιτυγχάνεται από ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Στους ασθενείς με άσθμα που διέκοψαν το κάπνισμα, βρέθηκε ότι στα φλέγματα τους, ο αριθμός των ουδετερόφιλων ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τους ασθματικούς καπνιστές. Τα ουδετερόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια, με βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων και στη φλεγμονή. Στους ασθματικούς που καπνίζουν πολύ, ο αριθμός των ουδετερόφιλων είναι μεγαλύτερος απ' ότι σε μη καπνιστές ασθματικούς.
Η μείωση των ουδετερόφιλων δείχνει ότι η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται και από μείωση της φλεγμονής γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργικότητα των πνευμόνων.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 20% των ασθματικών ασθενών είναι ταυτόχρονα και καπνιστές. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τους ασθματικούς ασθενείς να μην καπνίζουν.
Είναι όμως πιθανόν ότι και μη ασθματικοί καπνιστές, μπορούν να έχουν βελτίωση της πνευμονικής τους λειτουργίας μετά από διακοπή της βλαβερής τους συνήθειας.
Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με 10 φορές αύξηση του κινδύνου θανάτου από χρόνιες αποφρακτικές νόσους των πνευμόνων (χρόνια βρογχίτιδα, άσθμα, εμφύσημα). Περίπου 90% των θανάτων λόγω αποφρακτικών νόσων των πνευμόνων οφείλονται στο κάπνισμα.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Αν είστε καπνιστής και θέλετε να έχετε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής τότε σταματήστε τώρα το κάπνισμα.  Θα βελτιωθούν όχι μόνο οι πνεύμονές σας, αλλά ταυτόχρονα τα οφέλη για σας θα είναι πολλά και σημαντικά.
  www.medlook.net