Τρίτη, Δεκεμβρίου 12

«Ανοιχτός πόλεμος» κυβέρνησης-δικαστών! Το παρασκήνιο, οι κόντρες και οι φόβοι της κυβέρνησης

Ανοιχτό εδώ και καιρό παραμένει το μέτωπο κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, όμως η χθεσινή πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση του αρμόδιου υπουργού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας στο περιθώριο συνέλευσης δικαστών και εισαγγελέων φέρνει στον αφρό... παλιές αμαρτίες.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Η κυβέρνηση επιμένει, διά του Σταύρου Κοντονή, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά έχει δικαίωμα
να ασκεί κριτική στις αποφάσεις της. Μολαταύτα, η αφορμή για την αντιπαράθεση Κοντονή- Σακελλαρίου στη συνέλευση των δικαστικών λειτουργών ήταν τα πόθεν έσχες και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε «μπλόκο» στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών και τη δημοσιοποίησή τους.
Η κόντρα ουσιαστικά ξεκίνησε από την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού για τις τηλεοπτικές άδειες. Έκτοτε υπήρξαν μικρές ή μεγαλύτερες αποφάσεις, οι οποίες, κατά την κυβέρνηση, έβαλαν προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο. Όπως αυτές π.χ. για τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους και τις λίστες. Οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά των δικαστών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές του Παύλου Πολάκη μέσω Facebook, ήταν συχνό φαινόμενο.
Οι δικαστές, όμως, σήκωσαν το γάντι και απάντησαν στη κυβέρνηση επανειλημμένα με σκληρό τρόπο, ενώ η «μετεγγραφή» της Βασιλικής Θάνου αμέσως μετά την αποχώρησή της λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την ηγεσία του Αρείου Πάγου στην ομάδα των πρωθυπουργικών συμβούλων ερμηνεύτηκε από πολιτικούς και νομικούς κύκλους ως άλλη μία προσπάθεια της κυβέρνησης για «άλωση» της Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η συζήτηση περί αύξησης του ορίου ηλικίας για τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη κίνηση να εκληφθεί ως μία προσπάθεια παραμονής της κυρίας Θάνου στο πόστο της.
Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι το ΣτΕ ή ακόμη και ο Άρειος Πάγος μπορούν να τινάξουν στο αέρα με τις αποφάσεις τους τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και άρα την ομαλή πορεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις, όπως οι προσφυγές για τις περικοπές στις συντάξεις και το ασφαλιστικό με το νόμο Κατρούγκαλου ή ακόμη και οι προσφυγές των καναλαρχών κατά του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.thecaller.gr/