Σάββατο, Δεκεμβρίου 2

Η Ευρώπη «βρυχάται», η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να ακολουθήσει

Η Ευρώπη «βρυχάται», η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να ακολουθήσει
Τα... φουγάρα άναψαν και οι μηχανές δούλεψαν στο φουλ. Οι καταναλωτές ξοδεύουν και ο κόσμος βρίσκει πιο εύκολα δουλειές. Η Ευρώπη δείχνει να ξεφεύγει από την κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και συνεχίστηκε μετά το 2010 με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στον αντίποδα, η Ελλάδα μένει στο περιθώριο καθώς
«παραπατάει» με ανάπτυξη κοντά στο 1%, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ενώ η όποια βελτίωση παρατηρείται στους σχετικούς δείκτες έρχεται απλώς να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες και το πισωγύρισμα της περιόδου μετά τον Ιανουάριο του 2015.
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αρχίζει να παίρνει μορφή – αν και η διαδικασία μεταμόρφωσης θα διαρκέσει χρόνια. Ο σκληρός πυρήνας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και υγιούς ανάκαμψης, ενώ οι χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους ακολουθούν αλλά επανέρχονται με εντυπωσιακά νούμερα, με εξαίρεση την Ελλάδα. Η Γαλλία και η Ιταλία δείχνουν συγκεκριμένες αδυναμίες αλλά ανακάμπτουν.
Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 21ου αιώνα για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια. Ο κλάδος της μεταποίησης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ζήτηση των τελευταίων 17 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των 6 ετών, προκαλώντας χαμόγελα τόσο στην Κομισόν όσο και στην ΕΚΤ. Την ίδια ώρα οι δείκτες που καταγράφουν τις μελλοντικές προσδοκίες, υποδεικνύουν ότι το momentum θα συνεχιστεί σίγουρα έως το τέλος του έτους και κάνουν τους αναλυτές να πιστεύουν ότι το 2017 θα είναι το καλύτερο έτος οικονομικής ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.
Στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας οι σφυγμοί βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Είναι η πρώτη φορά που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμφανίζουν κέρδη είναι περισσότερες από αυτές που εμφανίζουν ζημιές. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ακόμη και στην Ελλάδα.
Αυξημένοι τζίροι και βελτιωμένα κέρδη. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές στην Ευρώπη που συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ ρηχά νερά. Ένα ακόμη πεδίο που οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν και έχουν συγκριτικό μειονέκτημα είναι ο τραπεζικός δανεισμός. Την ώρα που οι Έλληνες μικρομεσαίοι είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες, οι ανταγωνιστές τους σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία βλέπουν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων.

Η κατάσταση, μάλιστα, δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στην επόμενη διετία, εκτός και αν γίνει κανένα «θαύμα» και μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως και να' χει, οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Θα καταφέρουν να τα βάλουν με όλους και να επιβιώσουν σε ένα δεδομένα αρνητικό περιβάλλον;
Επίσης, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η υπερφορολόγηση, η οποία επιβραδύνει ή και ανακόπτει την πρόοδο προς την αποκατάσταση της συνολικής ανταγωνιστικότητας, επιδρούν επιβαρυντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης, καθώς δεν αφήνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν πλήρως ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές.
Εύλογα, λοιπόν, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τότε η αγορά είναι καταδικασμένη να... συνηθίσει να λειτουργεί για πάντα στην τελευταία κατηγορία της Ευρώπης...
Κ. Μαριόλης


 .liberal.gr