Τρίτη, Δεκεμβρίου 5

Καλή σου νύχτα, Ελλάδα!

Καλή σου νύχτα, Ελλάδα!
Ο κύριος αυτός είπε δημόσια και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και κατευθύνει τις υπηρεσίες του δημοσίου και τις αρχές, να παραβιάσουν τον νόμο σε μερικές χιλιάδες (πιθανότατα, δεκάδες χιλιάδες) περιπτώσεις οφειλετών του δημοσίου και των τραπεζών. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, είπε δημόσια και χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι η κυβέρνηση παρανομεί φόρα-παρτίδα! Ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει (ή εξωθεί) και άλλους να παρανομήσουν!

"Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε πλειστηριασμό, πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας", μας διαβεβαίωσε με τον γνωστό τόνο σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

"Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι αναγκαίοι και για κοινωνικούς λόγους" μας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης "Euclid" Τσακαλώτος. Θέλοντας προφανώς, να τονίσει τη σημασία της απάλειψης των κόκκινων δανείων για την ορθολογική λειτουργία των τραπεζών και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μάλλον όμως, θα πρέπει να υποθέσουμε ακόμη ότι ο κύριος υπουργός ήθελε επίσης να ξεχωρίσει την αναγκαιότητα της εκπλειστηρίασης ακινήτων για χρέη προς ιδιώτες από την αντίστοιχη για χρέη προς το (πολυαγαπημένο του, ιερό και απαραβίαστο) δημόσιο!

Άλλη εξήγηση δεν χωρά, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Διότι, όπως απεκάλυψε με post στο Facebook ο Νίκος Μπογιόπουλος του Real FM, βγαίνει σε πλειστηριασμό ημιυπόγειο διαμέρισμα 43 τ.μ. στην περιοχή Γκύζη (δηλαδή αντικειμενικής αξίας όχι πάνω από €100.000), πρώτη κατοικία μιας συνταξιούχου κυρίας. Για το "τεράστιο" χρέος των 15 χιλιάδων ευρώ (€15.530,85) προς την Εφορία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρατίθενται στο ποστ!

Από το συνολικό δε ποσό των €15 χιλιάδων, ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από πρόστιμα, υπερημερίες και προσαυξήσεις. Ένα άλλο, μεγάλο, μέρος του χρέους οφείλεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ημεροδρόμου", σε σηκώματα από μπάρες διοδίων, στα οποία η συνταξιούχος συμμετείχε!

Σύμφωνα με την ίδια δε, συμμετείχε σε αυτά τα κινήματα, διότι σε αυτό προέτρεπε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας! Ο οποίος την εποχή εκείνη, για όσους έχουν ασθενική μνήμη, όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν διακήρυττε σε εντονότατους τόνους: "Κανένα σπίτι, στα χέρια τραπεζίτη"

Προφανώς ήθελε να πει: "Κανένα σπίτι, στα χέρια του ιδιοκτήτη" και εκ παραδρομής χρησιμοποιούσε (συνεχώς και αδιάλειπτα) την λέξη "τραπεζίτη"!

"Περσινά, ξινά σταφύλια" θα μου πείτε. Ό,τι ακριβώς είχε δηλώσει παλιότερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπ. υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Του άδικου φόρου, εκείνου που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται! Αυτού ντε που, καταργημένος αλλά εφαρμοζόμενος, πληρώνετε τις δόσεις του, κάθε δεύτερο μισό του χρόνου!

"Που τον θυμήθηκες τον Αλεξιάδη τώρα;". Αμ δεν τον θυμήθηκα εγώ! Αυτός μας θυμήθηκε. Καθώς βγήκε στο ραδιόφωνο, να υπερασπίσει την κυβέρνηση για το παραπάνω θέμα της συνταξιούχου. Και είπε, είπε, είπε! Τα μύρια όσα...

Ότι ο πλειστηριασμός δεν θα γίνει! Ότι γίνονται μεν οι δεσμεύσεις των ακινήτων, επειδή το απαιτεί ο νόμος, αλλά οι πλειστηριασμοί δεν γίνονται (λες και αυτούς δεν τους απαιτεί ο νόμος)! Ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε "άτυπη συμφωνία με τις αρχές κι με τις τράπεζες" ούτως ώστε να μην γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας κάτω από €300.000!

Δηλαδή, ο κύριος αυτός είπε δημόσια και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και κατευθύνει τις υπηρεσίες του δημοσίου και τις αρχές, να παραβιάσουν τον νόμο σε μερικές χιλιάδες (πιθανότατα, δεκάδες χιλιάδες) περιπτώσεις οφειλετών του δημοσίου και των τραπεζών.

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, είπε δημόσια και χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι η κυβέρνηση παρανομεί φόρα-παρτίδα! Ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει (ή εξωθεί) και άλλους να παρανομήσουν!

Παρ' όλα όσα είπε όμως, ο κύριος Αλεξιάδης εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος! Δεν τον κάλεσε καν, ένας εισαγγελέας για εξηγήσεις. Δεν κουνήθηκε φύλλο! Τίποτα!

Όπως είναι βέβαιο ότι θα συνέβαινε, εάν είχε πει τα ίδια το οποιοδήποτε στέλεχος, του οποιουδήποτε (κυβερνώντος ή μη) κόμματος...

Ας προσπαθήσουμε τώρα, έστω και για μία μόνο φορά, να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί σε οποιαδήποτε κανονική ευρωπαϊκή χώρα π.χ. τη Γαλλία ή την Ιταλία (καλύτερα να μην πάει το μυαλό μας σε Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ. και πάθουμε κατάθλιψη), εάν κάποιο πολιτικό στέλεχος κυβερνώντος κόμματος είχε δηλώσει δημόσια, όσα ο κύριος Αλεξιάδης. Που θα βρισκόταν αυτό το στέλεχος κάπου δώδεκα ώρες μετά και τι ποσοστό θα συγκέντρωνε το κόμμα το οποίο θα τηρούσε την στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Είτε στις δημοσκοπήσεις, είτε σε κανονικές κάλπες!

Κυρίως όμως, αν και κατά πόσον θα του επέτρεπε ο Γάλλος, ο Ιταλός, ο όποιος Ευρωπαίος πολίτης, να διατηρήσει την εξουσία στην χώρα του!

Ύστερα δε, αναρωτηθείτε για τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται εννέα χρόνια σε κρίση και δεν κατορθώνει να ξεφύγει από αυτήν...

Καλή σου νύχτα, Ελλάδα!


Πέτρος Λάζος
capital.gr
politika-gr