Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

Στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (βίντεο & φωτογραφίες)


Αφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου, 2017. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
ΑΘΗΝΑ. Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η επίσημη τελετή υποδχής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ηρώδου του Αττικού.
Οι δυο άντρες είχαν μια σύντομη συνομιλία και επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς
που απέδωσε τιμές. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Τουρκίας.
Αμέσως μετά οι δυο Πρόεδροι προχώρησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου.





Αφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου, 2017. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)



Αφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου, 2017. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)



Αφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου, 2017. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)



Αφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου, 2017. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέπτεται την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, και ήδη φρόντισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον κ. Αλέξη Παπαχελά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, το πρωί της Πέμπτης:
Υστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdogan, θα πραγματοποιήσει επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, αύριο Πέμπτη 7, και Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017
10:30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.
11:30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
11:45 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.
12:00 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.
12:40 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
13:30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη συνάντηση.
14:50 Δηλώσεις στον Τύπο.
16:30 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.
19:25 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.
19:30 Επίσημο δείπνο.
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
11:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.
Διπλωματικές πηγές για την επίσκεψη
Διπλωματικές πηγές, από ελληνικής πλευράς, ανέφεραν πως:
Μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθισταται εξαιρετικα σημαντικη. Ειδικότερα δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετωπιση κρισεων, τη μειωση της εντασης και την διαχειριση περιφερειακων προκλησεων.
Ακόμη, οι ίδιες πηγές, επεσήμαναν πως:
Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος έιναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.
Παράλληλα, πρόσθεταν, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).
Σε αυτό το πλαισιο η Ελλάδα θα εκφρασει και τη στηριξη της στην ενταξιακη πορεια της Τουρκίας, τονιζοντας την αξια που εχει για την περιοχη αλλα και τη δημοκρατια στη γειτονα, κατέληγαν οι πηγές.