Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13

Από Παρίσι, Θεσσαλονίκη και μετά... Βρυξέλλες (και Ελευσίνα) Απόδραση από την πραγματικότητα για Τσίπρα!

Την τακτική της... απόδρασης από την πραγματικότητα επιλέγει ο πρωθυπουργός, καθώς πλειστηριασμοί, προσφυγικό, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση βαραίνουν το κλίμα επικίνδυνα.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Έτσι, μετά το Παρίσι, όπου ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες για τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πέμπτη και Παρασκευή).

Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, εξάλλου, του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα το έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Αττική και στη συνέχεια η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή ωθούν τον προγραμματισμό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα Χριστούγεννα. Τη συνεδρίαση ζητούν μετ' επιτάσεως η ομάδα των 53 και άλλα στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής (πλειστηριασμοί, προσφυγικό κτλ.). Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συνεδρίαση μπορέι να πραγματοποιηθεί στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Με την προετοιμασία τότε της κυβέρνησης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να βρίσκεται στο φόρτε της...
Περίπου εκείνη την περίοδο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να λάβει και τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με τον ανασχηματισμό. Εάν δηλαδή θα προχωρήσει - όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί συνεργάτες του - σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, απομένει να φανεί σε ποια έκταση θα γίνουν αλλαγές. Μια συνολική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος λογικά θα απομακρύνει από τον ορίζοντα τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή οι αλλαγές στις υπουργικές θέσεις είναι περιορισμένες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι κάλπες θα στηθούν (αρκετά) νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019.
Κατά τη σημερινή παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τοπική Μονάδα Υγείας στον Εύοσμο και θα έχει συσκέψεις με συνεργάτες του στο Γραφείο Πρωθυπουργού που ίδρυσε πριν από σχεδόν ένα χρόνο στην πόλη./thecaller.gr/