Ανοιχτή πληγή το Γυφτομεταναστευτικό

Η διαχείριση του ΨΕΥΤΟπροσφυγικού προβληματίζει το Μαξίμου. Προς κατάργηση ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά, ποια αντισταθμιστικά μέτρα προωθεί η κυβέρνηση
Ανοιχτή πληγή το προσφυγικό
 Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται και πάλι για την κυβέρνηση η διαχείριση του προσφυγικού και η ανακούφιση των νησιών, κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα-ελέω και της ενίσχυσης των μεταναστευτικών ροών -και το Μαξίμου θέλει να σταματήσει εν τη γενέσει της μια ενδεχόμενη πολιτική «αιμορραγία».

Ο βαθμός δυσκολίας στη διαχείριση του προσφυγικού και των αντιδράσεων στα νησιά, αυξάνεται και από την διαφαινόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι Θεσμοί άναψαν «κόκκινο» στη παράταση του μειωμένου συντελεστή την επόμενη χρονιά, γεγονός που βάζει νέους μπελάδες στο Μαξίμου.
Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση; Όπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα νησιά του Β.Αιγαίου και συναρμόδιων υπουργών, προωθεί τη λύση των αντισταθμιστικών μέτρων.
Αντισταθμιστικά μέτρα που θα λειτουργήσουν καταπραϋντικά και θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις, από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Η αρχική πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών και μείωση του μεταφορικού κόστους από και προς τα νησιά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στη χθεσινή σύσκεψη, ότι η κυβέρνηση θα «παλέψει» μέχρι τέλους, να κερδίσει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και το 2018. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι πιθανότητες είναι μικρές και ως εκ τούτου έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των αντισταθμιστικών μέτρων για τα δοκιμαζόμενα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η κόντρα Μουζάλα-Γαληνού και η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό
Σ’ ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο δημάρχων των εν λόγω νησιών. Η κόντρα του με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά, γεγονός που ανησυχεί εντόνως το Μαξίμου.
Όπως ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Μέσω των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, γίνεται εφικτή η διασπορά προσφύγωn σ όλη την Ευρώπη. Σε περίπτωση κατάργησής του, όλο το βάρος υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών ροών θα πέσει στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Ιταλία.