Κυριακή, Δεκεμβρίου 24

Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα στην ελεύθερη Κύπρο είναι η σημαντικότερη γιορτή όλου του χρόνου και οι Χριστιανοί γιορτάζουν την γέννηση του Ιησού Χριστού. 
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Εκτός απο αυτό τα Χριστούγεννα στην Κύπρο σημαίνει οικογένεια, έθιμα και στιγμή για να ανανεώσουμε τις αναμνήσεις μας. Για τα παιδιά σίγουρα σημαίνει δώρα, χιόνια, διακοπές αφού κλείνουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες.

Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Στην Κύπρο κάθε χρόνο τον χειμώνα περιμένουμε τα πρώτα χιόνια για να δούμε το λευκό χρώμα να σκεπάζει τα βουνά. Φτιάχνοντας χιονάνθρωπους και ρίχνοντας χιόνι ο ένας στον άλλον, δημιουργείται άλλη μια στιγμή που γινόμαστε παιδιά.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Μικροί επισκέπτες μας χτυπάνε την πόρτα για να μας ψάλλουν τα κάλαντα κτυπώντας τα πατροπαράδοτα σιδερένια τρίγωνα, άλλοι ντυμένοι Άι Βασίληδες άλλοι τάρανδοι και άλλοι μικρά ξωτικά και ρωτούν: «Να τα πούμε;», πως μπορείς σε αυτή την γλυκιά εικόνα να μην τους ανταμείψεις με φιλοδώρημα σε σοκολάτες ή χρήματα?
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα να ανοίξουν τα δώρα κάτω απο το στολισμένο δέντρο. Το πιο όμορφο συναίσθημα που δημιουργεί αναμνήσεις και ξυπνάει τις παιδικές στους πιο μεγάλους είναι όταν περιμένουν τον Αη Βασίλη να μπει στα σπίτια μας για να τοποθετήσει τα δώρα κάτω απο το δέντρο αλλά στο τέλος κουράζονται και αποκοιμούνται. Εκεί παίρνουν δράση οι γονείς, γίνονται μυστικοί Άγιοι Βασίληδες κλέβοντας την δουλειά του Αη Βασίλη βρίσκοντας αφορμή να διασκεδάσουν και αυτοί με το τρόπο τους.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Το όνειρο πραγματοποιείτε το πρωί όταν ακόμα καλύτερα δεν ανακαλύπτουν μόνο τα δώρα που παράγγειλαν απο τον Άη Βασίλη αλλά και τεράστιες χριστουγεννιάτικες κάλτσες γεμάτες απο σοκολάτες και καραμέλες που βρίσκονται κρεμασμένες σε διάφορα σημεία στα σπίτια μας.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι αργία. Νωρίς το πρωί κόσμος πάει στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την Θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και να κοινωνήσουνε μετά απο την νηστεία την "Σαρακοστή των Χριστουγέννων" που αρχίζει από την εορτή του Αποστόλου Φιλίππου που είναι 14 Νοεμβρίου.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Ανήμερα των Χριστουγέννων σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν αρκετά ελληνικά ονόματα: η Χριστίνα και o Χρήστος, η Εμμανουέλα και ο Εμμανουήλ, η Χρυσαυγή, η Χρύσα, η Χρυστάλλα (Στάλω)
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Τέλος Νοεμβρίου ή αρχές του Δεκέμβρη στολίζουμε το σπίτι. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζετε πρώτα απο τα παιδιά για να παίξουν και για να νιώσουν το έθιμο. Εμάς τους μεγάλους μας κάνει να γελάμε καλοπροαίρετα επειδή το δέντρο στολίζεται σε ενα σημείο στο κάτω μέρος γιατί μέχρι εκεί φτάνουν τα παιδιά.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Γεμίζουμε την τραπεζαρία μας με μπολ ή πιάτα διακοσμημένα με διάφορα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά όπως πολύχρωμες μπάλες, αστεράκια, κουκουνάρια, κόκκινα κεράκια να γυαλίζουν απο την χρυσόσκονη. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το παραγεμίζουμε με λιχουδιές όπως σπιτικά μπισκοτάκια, μπισκοτόσπιτα, κουραμπιέδες και φυσικά τα πασίγνωστα μελομακάρονα και το νόστιμο Christmas cake!
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Απο την καλοφαγία εμείς οι Κύπριοι παίρνουμε τα κιλάκια μας οχι μόνο απο το δικό μας σπίτι αλλά ποτέ δεν φεύγεις απο Κυπριακό σπίτι χωρίς να σε "τραττάρουν" ένα μελομακάρονο, ειδικά όταν το φτιάχνει η σπιτονοικοκυρά!
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Ας ήταν μόνο τα γλυκά που γεμίζουν την κοιλιά μας, όμως το τραπέζι το Κυπριακό στρώνετε άψογα τα Χριστούγεννα βγάζοντας ότι καλύτερο διαθέτουμε σε σερβίτσιο και αυτό που στηρίζει ολο το τραπέζι είναι φυσικά η γεμιστή γαλοπούλα απο λαχταριστά κάστανα ή γουρουνιά. Καλούμε φίλους ή συγγενείς για να φάμε και να διασκεδάσουμε μαζί, έτσι είναι πάντα ότι καλύτερο για να ενώνονται οι οικογένειες.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Δεν πας ποτέ όμως σε ένα σπίτι σε συγγενείς και φίλους με άδεια χέρια. Ένα μπουκάλι κρασί η ένα χριστουγεννιάτικο φυτό θα το προσφέρεις. Τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία γεμίζουν απο τα διασημότερα κατακόκκινα φυτά Χριστολούλουδα (ή κοινώς Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέττια) με πανέμορφες κορδέλες έτοιμα για να μπουν στο κάθε σπίτι.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Όταν το πάρτη είναι μεγάλο συνήθως όλο και κάποιος απο την οικογένεια κατά προτίμηση με κοιλίτσα θα παριστάνει τον Αη Βασίλη εκπλήσσοντας τους μικρότερους για την επίσκεψη του αφήνοντας και πάλι μικρά δώρα. Τους ευχαριστεί για τις ευχές ή για τα γράμματα που παρέλαβε και τους συμβουλεύει να είναι και φρόνιμοι για την καινούργια χρονιά!
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Για τους ξενιτεμένους συγγενείς στέλνουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές.
Έθιμα Κυπρίων τα Χριστούγεννα
Λίγο η πολύ έτσι πράττουν, νιώθουν ή διασκεδάζουν οι Κύπριοι τα Χριστούγεννα τους. Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο και του χρόνου πάλι!

http://www.cyprusalive.com/