Σοκαριστικό πλιάτσικο στις καταθέσεις από τον Αριστερό Δήμαρχο !

Ο «αριστερός» δήμαρχος Βύρωνα άρχισε (εν κρυπτώ) κατασχέσεις λογαριασμών για 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και άποροι
Ρεπορτάζ Ντίνα Ιωακειμίδου
Μια δειλή, άβουλη και μοιραία δημοτική Αρχή, εξ ολοκλήρου πειθαρχημένη στη λογική της αφαίμαξης των δημοτών δίχως κριτήρια και χωρίς κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης. ...

Ο λόγος για την «αριστερή» δημοτική Αρχή του Βύρωνα και του δημάρχου Γρηγόρη Κατοπώδη, η οποία εν κρυπτώ και ερήμην του Δ.Σ. λίγες ημέρες προ των εορτών έδωσε το πράσινο φως
προκειμένου να ενεργοποιηθούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών 4.000 δημοτών, ακόμη και απόρων που ζουν από τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οφειλές της τάξεως των 70-200 ευρώ αφορούσαν παραβάσεις του ΚΟΚ.

Στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και δημότες που εξαπατήθηκαν από την Energa και τη Hellas Power, οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν τα τέλη, βρίσκονται σήμερα να οφείλουν επιπροσθέτως και τόκους υπηρημερίας. Κατασχέθηκαν λογαριασμοί ακόμη και ακατάσχετοι. Για παράδειγμα, σε άνεργη γυναίκα που σπουδάζει το παιδί της κατάσχεσαν από τα 670 ευρώ που έλαβε από το κοινωνικό μέρισμα τα 400, σε άνεργο δέσμευσαν τα 300 ευρώ της κοινωνικής αλληλεγγύης ή σε μια άλλη γυναίκα δέσμευσαν τα 300 ευρώ της μισθοδοσίας της, με αποτέλεσμα να απολέσει τη δυνατότητα αποπληρωμής της δόσης της προς τον ΟΑΕΕ και να εκπέσει της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πουθενά
«Σε κανέναν δήμο της χώρας δεν έχει εφαρμοστεί τέτοια οριζόντια και ισοπεδωτική εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, μόλις 15 (Αγία Παρασκευή, Ιλιον κ.λπ.) από το σύνολο των 375 δήμων της χώρας έχουν προβεί σε κατασχέσεις» επισημάνθηκε με έμφαση από την αντιπολίτευση του δήμου κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Η πρώτη έκπληξη για όποιον προσήλθε το βράδυ της Δευτέρας ήταν η παρουσία της αστυνομικής δύναμης έξω από το δημαρχείο. Οι θυελλώδεις αντιδράσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης οδήγησαν στην απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Ωστόσο, ο λόγος ουδέποτε δόθηκε στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν. Και η δημοτική Αρχή του «αριστερού» δημάρχου ψευδόταν ανερυθρίαστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Δ.Σ. «Δεν κατασχέθηκαν λογαριασμοί από κοινωνικά επιδόματα και μερίσματα» υποστήριξαν. Και αυτό την ώρα που πολίτες είχαν προσέλθει με τα βιβλιάρια στο χέρι για να καταδείξουν το ψευδές του ισχυρισμού. «Στείλαμε επιστολές στους δημότες για διακανονισμό» ισχυρίστηκαν, ενώ τέτοιες επιστολές έλαβαν ελάχιστοι δημότες. «Κινδύνευαν με παραγραφή οι οφειλές» πρόσθεσαν, για να το αναιρέσουν στη συνέχεια. Μεγάλος αριθμός δε κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι αφορά λάθος ανθρώπους, λάθος διευθύνσεις, ακόμη και ανύπαρκτα χρέη. «Η απόφαση αυτή ήταν της ταμία και της οικονομικής υπηρεσίας» πρόσθεσαν, επιχειρώντας να αποσείσουν την πολιτική ευθύνη τους. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στον δήμο έκανε ρητά λόγο για ρύθμιση ληξιπρόσθεσμων οφειλών μεγαλοοφειλετών.

Σε ένα δε ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Κόκκαλης δεν δίστασε να πει ότι «πολλοί δήμοι ζητούν την τεχνογνωσία μας. Ο Δήμος Λιβαδειάς θα προχωρήσει σε 8.000 κατασχέσεις», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με πρόσφατη συνεδρίασή του ζητά τροποποίηση της νομοθεσίας ως προς τις αναγκαστικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από τους δήμους. Μάλιστα, ο Δήμος Πετρούπολης, με ομόφωνη απόφασή του, τονίζει ότι δεν θα λάβει κανένα μέτρο αναγκαστικής κατάσχεσης των λαϊκών οικογενειών και θα προστατέψει τους υπαλλήλους του από τυχόν πειθαρχικές διώξεις.

«Δεν αισθάνεστε καμία τύψη που κάνατε 4.000 οικογένειες να κλαίνε ημέρες εορτών; Ολο το δημοτικό συμβούλιο οφείλει μια ηχηρή συγγνώμη στους πολίτες του Βύρωνα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Υπό την πίεση και την κοινωνική κατακραυγή ο δήμος υποχρεώθηκε σε δίμηνη αναστολή της απόφασης (έως τις 28/2/2018) και καλεί τους δημότες σε διακανονισμό. Ομως, ακόμη και την ύστατη ώρα ο δήμαρχος επιρρίπτει τις ευθύνες αλλού. Σε ανακοίνωσή του ο Γ. Κατοπώδης δηλώνει ότι «πρόκειται για διοικητική ενέργεια της ταμία» και για «αμαρτίες του παρελθόντος». «Διερευνούμε πολιτικά και θα προχωρήσουμε και σε διοικητική διερεύνηση» προστίθεται για το γεγονός «ότι η ταμιακή υπηρεσία δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών για πολλά χρόνια», κάνοντας λόγο παράλληλα για πελατειακές υποσχέσεις σβησίματος οφειλών...
Πηγή