Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28

Το κόλπο Σαββίδη, οι όμηροι και τα ψέματα Τσίπρα – Καμμένου

Politics

Το κόλπο είναι παλιό και χιλιοπαιγμένο. Βάζω τους εργαζόμενους για ομήρους και εκβιάζω να μείνουν στο δρόμο για να μην πληρώσω αυτά που χρωστάω.
Η περίπτωση της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη το εφαρμόζει μέχρι στιγμής στην εντέλεια. Μένει να δούμε αν θα υποκύψει η δικαιοσύνη. Γιατί η κυβέρνηση του έχει βάλει όσες πλάτες έχει. Το ομολόγησε χτες και ο υφυπουργός Γ. Αμανατίδης! Και του βάζει κι άλλες.

Η εταιρία έχει συγκαλέσει σήμερα διοικητικό συμβούλιο με θέμα την προετοιμασία για διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης. Ο λόγος που επικαλείται; Ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία μετά το πρόστιμο των 38,2 εκ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις του 2009 (λαθρεμπορία καπνού) που επικύρωσε το Εφετείο Κομοτηνής προ ημερών, με βάση το οποίο τα τελωνείο Ξάνθης μπλόκαρε τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.
Και γιατί δεν το πληρώνει το πρόστιμο ο Σαββίδης να σώσει την εταιρία και τους 170 εργαζόμενούς του; Λεφτά δείχνει να έχει. Και για το ποδόσφαιρο και για Μέσα Ενημέρωσης και για το λιμάνι Θεσσαλονίκης και για άλλα που δεν ξέρουμε.
Δεν πληρώνει γιατί δεν ήξερε λέει το 2013 που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ ότι επικρέμαται το πρόστιμο του 2009. Πράγμα που ήξερε όλη η οικονομική Βόρεια Ελλάδα! Αλλά, από την άλλη, ο αγοραστής αναλαμβάνει και τα βάρη του αγορασμένου. Αυτό το ξέρουν και οι πρωτοετείς της νομικής. Θα το ήξεραν και οι δικηγόροι του που έφτιαξαν τα χαρτιά της αγοραπωλησίας!
Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η αναζήτηση νέας διαπλοκής οδήγησαν, όμως, σε περιπλοκή την κατάσταση! Πιθανώς η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον επιχειρηματία απαλλαγή από το πρόστιμο και έφερε στη Βουλή σχετική φωτογραφική τροπολογία, για την οποία έγινε σούσουρο.
Η κυβέρνηση έσκιζε τα ρούχα της ότι η τροπολογία δεν αφορά στον Σαββίδη, αλλά στο να απαλλάξει ελληνικές επιχειρήσεις από το άγος οφειλών! Εδώ εγείρεται το εύλογο ερώτημα: Τα δικαστήρια τα ρώτησαν; Προφανώς όχι. Γιατί η τροπολογία, όπως πολλές απ αυτές που ψηφίζονται είναι γραμμένη στο πόδι! Εξ ού και το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρό ημερών το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων!
Φυσικά, δεν εκπλήσσεται κανένας αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ρίξει πάλι το φταίξιμο για την απόφαση στο δικαστήριο και εγκαλέσει τη δικαιοσύνη ότι κλείνει επιχειρήσεις και πετάει στο δρόμο εργαζόμενους! Αντί να επιβραβεύει το λαθρεμπόριο των τσιγάρων η δικαιοσύνη! Έλα ντε! Πρωτάκουστο!
Για να μη μείνει αμφιβολία μάλιστα για τη διαπλοκή κυβέρνησης- Σαββίδη, ο υφυπουργός εξωτερικών Γ Αμανατίδης ομολόγησε προχτές ότι η τροπολογία στη Βουλή για να μην πληρώσει το πρόστιμο ο Σαββίδης έγινε και γι αυτόν! Ενώ λίγες μέρες πρίν, η υφυπουργός Οικονομικών Κ Παπανάτσιου δήλωσε ότι κάθε συσχέτιση της τροπολογίας με την εταιρία καπνικών είναι εκ του πονηρού! Άνθρωποι της αλήθειας και της ειλικρίνειας! Ηθικό πλεονέκτημα!
Το θλιβερό σ όλη αυτή την ιστορία δεν είναι τόσο η στάση της επιχείρησης και του επιχειρηματία ούτε και η στάση της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις δεν είναι πρότυπα ηθικής και έννομης τάξης και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι πρότυπα δικαιοσύνης και ισοπολιτείας. Το αντίθετο μάλιστα. Βρωμάνε διαπλοκή και οι δύο.
Το θλιβερό είναι η στάση των τοπικών αρχών της περιοχής και των εργαζόμενων. Οι οποίοι, αντί να καλούν, και μάλιστα επιτακτικά, τον αποδεδειγμένα εύπορο (ή τουλάχιστον εύκολο σε χρήμα) επιχειρηματία να αναλάβει τις ευθύνες του, να συμμορφωθεί με τους νόμους του κράτους και να φερθεί σαν νομιμόφρονας πολίτης, υπερασπίζονται την κατά τη δικαιοσύνη παράνομη στάση του, αλλά ταυτόχρονα και τη λαθρεμπορία της εταιρίας! Γιατί, το λαθρεμπόριο έγινε και πρέπει να πληρωθεί το τίμημα.
Η ηθική κατρακύλα της χώρας δεν έχει πάτο. Η κάθε είδους επιχειρηματικότητα δρά όπως τη βολεύει, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και της διοίκησης (τελωνείο στη συγκεκριμένη περίπτωση), έχοντας για ασπίδα και υπερασπιστές τους εργαζόμενους και την τοπική αυτοδιοίκηση! Οι οποίοι υπερασπίζονται ακόμα και την παρανομία για τις θέσεις εργασίας. Αντί να παλεύουν για τα δικαιώματά τους στις θέσεις εργασίας και για τη νομιμότητα! Η οποία απαιτούν να κυριαρχεί στην υπόλοιπη ζωή τους!
Αγόρασε κι εσύ μια εξέδρα με φιλάθλους. Μπορείς. Το έδαφος είναι γόνιμο.
Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης
liberal.gr
Πηγή