Παρασκευή, Δεκεμβρίου 29

Η γυμναστική με αεροβική άσκηση μειώνει την ψηλή πίεση


Αγαπητοί μας φίλοι,

Το ξέρετε ότι η συστηματική αεροβική άσκηση, όπως η γυμναστική μπορούν να μειώνουν αποτελεσματικά την αρτηριακή σας πίεση ? Προστατευτείτε από το «σιωπηλό δολοφόνο» που είναι η ψηλή πίεση ή υπέρταση κάνοντας κάθε μέρα ή τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα γυμναστική.
Η αεροβική άσκηση περιλαμβάνει το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, την ποδηλασία, την κωπηλασία, το χορό, το κολύμπι και άλλα αθλήματα που αυξάνουν την αντοχή σας . Από εσάς εξαρτάται να διατηρείτε το σώμα σας σε πιο νεαρή ηλικία με τακτική αεροβική άσκηση που το προστατεύει όχι μόνο από τη γήρανση, αλλά και από την ψηλή πίεση.
Το Medlook ΣΕ Συνεργασία ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ Λτδ σάς προσφέρουν ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ Έκδοση «Η γυμναστική με αεροβική άσκηση μειώνει την ψηλή πίεση ».
Η ψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή χρόνια κατάσταση, που στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά προοδευτικά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον οργανισμό και τη ζωή μας . Εάν παραμείνει χωρίς αποτελεσματική θεραπεία η ψηλή πίεση, δημιουργεί σοβαρές βλάβες στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα μάτια και στους νεφρούς.
Όταν οι βλάβες σε ζωτικά όργανα του σώματος μας δημιουργηθούν , δεν είναι ανατρέψιμες, αλλά μόνιμες με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι από τους κυριότερους παράγοντες που συντείνουν στην εγκατάσταση στον οργανισμό της ψηλής αρτηριακής πίεσης.
Δυστυχώς στην εποχή μας υπολογίζεται, Οτι το 20% έως 30% των ενηλίκων έχουν καθιστική ζωή και δεν κάνουν καμιά γυμναστική ή άλλη μορφή σωματικής άσκησης και ότι τουλάχιστον το 25% των ενηλίκων πάσχουν από υπέρταση. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών η υπέρταση ρυθμίζεται σωστά ενώ σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών η υπέρταση δεν ρυθμίζεται σωστά.
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν, ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τη ψηλή αρτηριακή υπέρταση, μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και για καρδιοπάθειες. Σε έρευνα που έγινε στη Νέα Ορλεάνη οι γιατροί θέλησαν να βρουν σε πιο βαθμό μειώνει την αρτηριακή πίεση η αεροβική σωματική εξάσκηση και σε ποια άτομα επιτυγχάνεται αυτό.
Η μέθοδος που ακολούθησαν ήταν η ανάλυση των δεδομένων για 2.419 ασθενείς από 54 διαφορετικές έρευνες που εξέτασαν το ζήτημα. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες αυτές ήσαν συνήθως ενήλικες, που είχαν καθιστική ζωή και οι οποίοι συμφώνησαν να ασκηθούν συστηματικά για 2 εβδομάδες. Η αεροβική σωματική άσκηση η οποία βελτιώνει τη χρήση του οξυγόνου από το σώμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αργό τρέξιμο, το κολύμπι και την ποδηλασία.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν ότι:
1. Η τακτική συστηματική αεροβική γυμναστική μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα, τα οποία δεν εξασκούνταν προηγουμένως
2. Η αεροβική γυμναστική μειώνει την αρτηριακή πίεση σε όλες τις ομάδες των ανθρώπων: Σε αυτούς που είχαν ή δεν είχαν ψηλή πίεση, στους παχύσαρκους, σε αυτούς με κανονικό βάρος, στους λευκούς και στους μαύρους ή τους Ασιάτες.
Οι περιορισμοί της έρευνας αυτής είναι ότι δεν διευκρίνισε μια ιδανική συχνότητα ή την ένταση της αεροβικής γυμναστικής με τις οποίες επιτυγχάνεται η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα δεν είναι γνωστό κατά πόσο η συστηματική άσκηση, που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο μειώνει επιτυχώς την αρτηριακή πίεση, με επιτυχή πρόληψη των επιπλοκών, όπως οι καρδιακές προσβολές και άλλες.
Παρά τους περιορισμούς που επισημαίνονται, η μείωση της αρτηριακής πίεσης που επιτυγχάνεται από την αεροβική γυμναστική , θα πρέπει να είναι ένα επιπλέον κίνητρο για σωματική άσκηση 20 έως 30 λεπτών πολλές φορές την εβδομάδα για όλους.
Η ειδική έκδοση γυμναστική με αεροβική άσκηση μειώνει την ψηλή πίεση "