Σάββατο, Δεκεμβρίου 9

Όλο το παρασκήνιο για τη «μάχη» Παυλόπουλου – Ερντογάν στο προεδρικό

Ratatoulis
Πολύς ντόρος έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι, από τη στιγμή που μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε με ένταση όλα τα ζητήματα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να απαντήσει και στη συνέχεια να… σπάσει κάθε έννοια διπλωματικού πρωτοκόλλου.
***************************************
Η αλήθεια είναι πως η επίσκεψη είχε προετοιμαστεί σε διμερές επίπεδο επί εβδομάδες,
αλλά και με τη συμμετοχή των διπλωματικών γραφείων της Προεδρίας και του Μεγάρου Μαξίμου. Γιατί, όμως, η εικόνα που βγήκε προς τα έξω, ήταν λες και τα πράγματα γίνονταν prima vista; Η απάντηση είναι πως ούτε 24 ώρες πριν επισκεφθεί τη χώρα μας προβλήθηκε η συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία έθεσε ανοικτά ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Κάπως έτσι, κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση και ο αρχικός σχεδιασμός πήγε περίπατο.
***************************************
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι από την Προεδρία της Δημοκρατίας ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως ο κ. Παυλόπουλος θα έκανε αναφορά στα όσα είπε ο Ερντογάν στον ΣΚΑΪ. Άλλωστε, όπως μου έλεγε κορυφαίος υπουργός, θα ήταν αφελές ο ΠτΔ να κάθεται στην καρέκλα του και να λέει ευχάριστες φιλοφρονήσεις, όταν έχει προηγηθεί αυτό το τετελεσμένο.
***************************************
Από τη δική του πλευρά, ο Ερντογάν αφού είχε ρίξει από την προηγούμενη το δόλωμα, με αποτέλεσμα να δεχθεί την απάντηση του κ. Παυλόπουλου, στη συνέχεια άνοιξε και αυτός -με ιδιαίτερη ικανοποίηση- δημοσίως όλη την ατζέντα του. Και το πρωτόκολλο πήγε περίπατο.
 ***************************************
Πάντως, άλλος άνθρωπος πήγε ο Τούρκος στο Μαξίμου, αμέσως μετά. Τι μεσολάβησε; Πολλά σενάρια ακούστηκαν, όπως ότι υπήρξε παρέμβαση από την πλευρά μας. Η αλήθεια είναι πως μόνοι τους αποφάσισαν την αποκλιμάκωση, γιατί τη δουλειά τους την είχαν κάνει.
Η επιστροφή του Παπαθανασίου
Με νέο βιβλίο επιστρέφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, το οποίο θα έχει τίτλο «8 μήνες». Όσο, δηλαδή, έμεινε στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπαθανασίου. Θα προσθέσει και αυτός στη δημόσια συζήτηση τις εμπειρίες του, καθώς είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το πώς επήλθε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που μας οδήγησε στα Μνημόνια. Ομιλητές στο βιβλίο που θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, στις 18:30 στο ΕΒΕΑ, θα είναι ο τέως Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Πάντως, για να σας τα λέω όλα, ο Παπαθανασίου έχει βάλει πάλι πλώρη για τη Βουλή μέσω των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Αν είναι μέσα…
Κουίζ 1
Μεταξύ ποιου κεντρικού υπουργού και ποιου εκδότη απειλήθηκε προ ημερών, σε κοινό κάλεσμα για γιορτή, επεισόδιο, το οποίο έληξε χωρίς προεκτάσεις, επειδή επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι;
 Κουίζ 2
Τι ακριβώς συζήτησαν για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής; Το ίδιο θέμα θα τεθεί και στην επικείμενη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί, κάποιοι λένε πως οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν στον αποκλεισμό της Ντόρας Μπακογιάννη από κυβερνητικά αξιώματα.
Η οποία, σημειωτέον, αν και σκέφτηκε να… αποσυρθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κανονικά υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ., φυσικά στην Α’ Αθήνας.

 .rizopoulospost.com