Μπαλάφας: Η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό καταρρίπτει την αρχή της αλληλεγγύης

Δηλαδή ας γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες! Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και η ετυμηγορία τους θα είναι πολύ σκληρή για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του
«Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, για την αλλαγή της πολιτικής της ποσόστωσης της κατανομής του προσφυγικού πληθυσμού, είναι μια πρόταση αντιευρωπαϊκή και, αν εφαρμοζόταν, θα κατέρριπτε την ουσία των κειμένων που διέπουν τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες έχουν βασικό πυλώνα την αρχή της αλληλεγγύης», ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας.

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι θέμα που οφείλει να διαχειριστεί η ΕΕ στο σύνολό της και όχι μεμονωμένα κράτη εξ ονόματός της. Οι χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει Ελλάδα δεν είναι χρηματοδοτήσεις που αποζημιώνουν τη χώρα μας ή τις χώρες πρώτης αποδοχής ούτως ώστε οι χώρες του βορρά να μείνουν αμόλυντες από αυτό που γίνεται στις εισόδους της Ευρώπης», είπε ο Γιάννης Μπαλάφας και πρόσθεσε ότι η μεσοσταθμική αποδοχή μόλις του 29% του αριθμού των προσφύγων που είχε συμφωνηθεί να μετεγκατασταθούν, είναι μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών της ΕΕ.
«Η απάντηση που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος είναι δείγμα του πλαισίου στο οποίο πρέπει να κινηθούμε όλοι. Η χώρα μας θα υπερασπιστεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ως ζήτημα της ΕΕ στο σύνολό της στη βάση των αρχών αλληλεγγύης», είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ακόμη ότι 2018 βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η μείωση της πίεσης στις νησιωτικές περιοχές, κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου, και η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις δομές της ενδοχώρας και των νησιών. Στόχος είναι επίσης η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος για την εγκατάσταση προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων για άδειες διαμονής και βεβαίως η συνέχιση της προσπάθειας για πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος (αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου κ.λπ.) και η κατάρτιση 3ετούς προγράμματος για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Πηγή: ΑΠΕ