Παρασκευή, Δεκεμβρίου 1

Ευτύχιος Αλεξανδράκης: Έφυγε ο πρίγκιπας της κοσμικής Αθήνας!

Η τελευταία του επιθυμία λίγο πριν κλείσει τα μάτια
❱❱ Ο «δανδής του εμπορίου» άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό σε ηλικία 98 ετών • To συγκλονιστικό άλμπουμ της ζωής μιας εμβληματικής φιγούρας
Από τον
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
«Εφυγε» πλήρης ημερών ο «πρίγκιπας της οδού Ερμού». Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ιδιοκτήτης του παλαιιότερου καταστήματος του πιο εμπορικού δρόμου της πρωτεύουσας και εμβληματική φιγούρα της κοσμικής Αθήνας, άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί, στο
σπίτι του, στο Παλαιό Ψυχικό.
Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη του Ιουλίου, η μονάκριβη κόρη του Κατερίνα είχε οργανώσει πάρτι για τα 98α γενέθλιά του, στο οποίο έδωσαν το «παρών» οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς και οι υπάλληλοί του, με τους οποίους είχε αποκτήσει μια οικογενειακή σχέση.
Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, από τους πιο κομψούς και φινετσάτους Αθηναίους, με το περιποιημένο μουστάκι του, τα λευκά μαλλιά του, τα αψεγάδιαστα ενδύματά του, το ωραίο του παπιγιόν και το μπαστούνι του με την ασημένια λαβή, δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από το κατάστημά του. Στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονταν επί δεκαετίες ολόκληρες σημαντικά ονόματα της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής σκηνής. Ολοι διάλεγαν τα ρούχα τους μεταξύ των εκλεκτών εμπορευμάτων που εισήγαγε πάντοτε ο Αλεξανδράκης από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Δεν ήταν τυχαίο, λοιπόν, που του αποδόθηκαν τίτλοι όπως «πρίγκιπας της Ερμού», «έμπορος των Αθηνών» και «δανδής του εμπορίου». Εκείνος, ωστόσο, δεχόταν μόνο την ιδιότητα του εμπόρου.

«Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε το 1860. Ωστόσο, το κτίριο που προϋπήρχε κατεδαφίστηκε το 1930 για να πάρει τη θέση του το σημερινό, το οποίο χτίστηκε υπό την επίβλεψη του πατέρα μου. Η Ερμού ήταν τότε χωματόδρομος. Κυκλοφορούσαν κάρα αντί για αυτοκίνητα. Στη Σταδίου υπήρχε κι ένα ποτάμι με ένα μικρό γεφύρι για να περνάει ο κόσμος» είχε πει ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης σε συνέντευξή του το 2010, φτιάχνοντας με τα λόγια του εικόνες μιας άλλης εποχής. Ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον πόλεμο του 1940. Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στις οικονομικές επιστήμες. Πρώτα στην Ελλάδα κι έπειτα στη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι είχε έξι αδέλφια, μόνο εκείνος ενδιαφέρθηκε να μάθει τα του εμπορίου και ασχολήθηκε ενεργά μ' αυτό. Μόνη περίοδος που το άφησε για λίγο στην άκρη ήταν όταν ντύθηκε ναύτης για να πολεμήσει για την πατρίδα. Οι πελάτες του καταστήματος ήταν, όπως προαναφέραμε, πάντοτε γνωστοί και επιφανείς Αθηναίοι. «Η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη ψώνιζαν από μας. Το ίδιο και τα μέλη της τότε βασιλικής οικογένειας, όπως επίσης αρκετοί πολιτικοί. Ο πατέρας μου ήταν φίλος και οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου. Κι εκείνος έκανε συχνά τις αγορές του από την επιχείρησή μας. Βέβαια δεν ερχόταν πάντα ο ίδιος. Εστελνε και τους γραμματείς του» είχε αποκαλύψει στην ίδια συνέντευξή του ο επιχειρηματίας.
Εντυπωσιακά βιτρό
Σημειώνεται ότι στον χώρο του τριώροφου κτιρίου «Αλεξανδράκης», που δεσπόζει επιβλητικό στον αριθμό 27 της οδού Ερμού, υπάρχουν παντού έργα τέχνης. Υπέροχοι πίνακες, εικαστικές δημιουργίες και εντυπωσιακά βιτρό που φιλοτέχνησε ο αδελφός του εκλιπόντος, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, ο οποίος ήταν διάσημος ζωγράφος. Ακόμη και οι πάγκοι πάνω στους οποίους είναι τοποθετημένα τα ρούχα, τα γραφεία, οι καρέκλες, τα σκαμπό και τα φωτιστικά του καταστήματος αποτελούν έργα τέχνης. Σχεδόν όλα φτιαγμένα στο χέρι, προσδίδουν στους χώρους αύρα μουσείου!
Μιλώντας περί φινέτσας και κομψότητας στην ίδια συνέντευξή του, το 2010, ο Αλεξανδράκης δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που ντύνονται σήμερα οι άνθρωποι. «Πάντα ήμουν καλοντυμένος. Και ο πατέρας μου το ίδιο. Από εκείνον πήρα το παράδειγμα. Θεωρώ ότι προ του πολέμου όλος ο κόσμος ήταν πιο περιποιημένος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Θυμάμαι όταν οι κύριοι έβγαιναν έξω φορούσαν σακάκι και καπέλο. Αυτό είναι ένα δείγμα κομψότητας. Τώρα φοράει ο καθένας ό,τι θέλει. Πολλές φορές, επειδή κάθομαι στο κατάστημά μου και βλέπω αυτούς που περνούν, αναρωτιέμαι πώς κυκλοφορούν έτσι στον δρόμο! Και δεν είναι λόγω φτώχειας και οικονομικής κρίσης αυτές οι εικόνες» είχε πει χαρακτηριστικά.
Η κηδεία του Ευτύχιου Αλεξανδράκη θα τελεστεί αύριο (01.12.2017) στις 12 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο.