Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6

Μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει στη ζωή μας



Τις περισσότερες φορές είναι εκπληκτικό το πόσο αποτελεσματική είναι η συγχώρεση, όσον αφορά στην προσωπική θεραπεία και απελευθέρωση. Το ίδιο λυτρωτικό είναι όταν κάποιος συγχωρεί εμάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αξίζουν τη συγχώρεσή σας. Και αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να μπερδεύει γιατί δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά λίγο πιο περίπλοκο· βέβαια, τα
περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι κάπως έτσι. Και είναι επίσης δύσκολο να αποφασίζουμε αν θα δεχτούμε τη συγγνώμη κάποιου που απεχθανόμαστε, ειδικά όταν νιώθουμε ότι το άλλο άτομο μπορεί να μη νοιάζεται και ιδιαίτερα για τη δική μας συγχώρεση.
Παρόλα αυτά τα προβλήματα, αν η συγχώρεση είναι αυτή που θα σας απελευθερώσει από το άγχος, το στρες ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, τότε δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ή δικαιολογία, παρά μόνο προσπάθεια για την αυτό- θεραπεία σας. Όταν μεταχειριζόμαστε τους άλλους με καλοσύνη, αυτό συνεπάγεται αποδεδειγμένα θετικά και παραγωγικά αποτελέσματα για εμάς και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, όταν το άλλο άτομο δεν αξίζει απαραίτητα την καλοσύνη σας. Εντούτοις, είναι σημαντικό να θέσετε, να διατηρήσετε και να στηρίξετε κάποια όρια, όσον αφορά στο βαθμό καλοσύνης ή συγχώρεσής σας.
Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να δώσετε σε κάποιον ξανά πρόσβαση στην καρδιά σας, λίγο αφότου σας πλήγωσε. Είναι προτιμότερο να δώσετε απλά μια δεύτερη ευκαιρία και την πιθανότητα να ξανακερδίσει σταδιακά την εμπιστοσύνη σας με τον καιρό. Επίσης, είναι πιθανό να συγχωρήσετε κάποιον, χωρίς όμως να του επιτρέψετε να επιστρέψει στη ζωή σας και πολλές φορές αυτή είναι η πιο λογική και χρήσιμη απόφαση για όλους. Όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη· αν νιώθετε ότι δεν θα μπορέσετε να εμπιστευτείτε ποτέ ξανά κάποιον, το να τον κρατάτε στη ζωή σας πιθανότατα να φέρει σε εσάς μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Όταν αναλογίζεστε τη συγχώρεση, θα σας βοηθήσει να τη σκεφτείτε ως μια διαδικασία κατά την οποία αποδέχεστε τα λάθη που σας έχει κάνει η άλλη πλευρά, απελευθερώνεστε από αυτά και γαληνεύετε την καρδιά σας. Το ότι καταφέρνετε να προχωρήσετε παρακάτω δεν σας κάνει κακούς, εμπαθείς ή υποκριτές από όποια πλευρά κι αν βρίσκεστε. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση και δεν πρέπει ποτέ να σας κάνει να νιώθετε παγιδευμένοι ή πιεσμένοι. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πολλές καταστάσεις, συνθήκες και σενάρια, στα οποία μόνο κακό θα σας κάνει το να κρατήσετε κάποιον στη ζωή σας, ασχέτως του αν τον συγχωρήσατε ή όχι.
Να θυμάστε πάντα ότι η πράξη της συγχώρεσης προσφέρει δύναμη και σε καμία περίπτωση αδυναμία· η διαδικασία της ενδυνάμωσης μπορεί να είναι αργή, αλλά θα είναι συνεχής και σταθερά θα σας οδηγήσει στην αυτο-επούλωση.
Photo: Author/Depositphotos
http://enallaktikidrasi.com/