Κυριακή, Δεκεμβρίου 17

Ανένδοτος ο ESM για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μέχρι τέλους...

tO γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Καλίν Άνεβ Γιάνσε, επανέλαβε πως οι Έλληνες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εφαρμογή που έχουν απαιτήσει οι δανειστές, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις αν θέλουν να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.Μιλώντας στη γερμανική
εφημερίδα Börsen-Zeitung, ο Γιάνσε υπογράμμισε ότι οι τεράστιες βελτιώσεις που έχει πετύχει η Ελλάδα σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια οι δανειστές. Επανέλαβε την πάγια θέση του ESM για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεχιστούν.

«Το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2018, άρα άλλους οκτώ μήνες. Οι Έλληνες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα δημόσια οικονομικά. Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 15% του ΑΕΠ. Πέρυσι, η χώρα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα γύρω στο 0,7%. Τόσο τεράστιες βελτιώσεις δεν θα ήταν δυνατές χωρίς εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και χωρίς τα προγράμματά μας.

Η χώρα πρέπει τώρα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία μεταρρυθμίσεων και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο. Σε αυτή την περίπτωση οι Έλληνες αναμένεται να είναι σε θέση να πάρουν την αναχρηματοδότηση στα δικά τους χέρια και να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά από μόνοι τους».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Μηχανισμού στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε ξεκαθαριστεί  πως η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τους όρους του τρίτου μνημονίου και στη συνέχεια θα υπάρξει μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του ελληνικού χρέους από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ο Μηχανισμός. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018».