Σάββατο, Δεκεμβρίου 16

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 ΔΕΝ είναι μόνο αριθμητική κύριοι πολιτικοί!!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΙΚΑ F16 ANIMATED
ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ, ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ F-16 ΜΕ 2,4 ΔΙΣ €. 
ΕΚΤΟΤΕ, ΟΛΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΛΙΚΑ…. ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;;; 

ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ*
Τελικά, αυτός ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών δεν ξέρω αν εξελίσσεται σε θρίλερ ή κωμωδία. 
Η απαίτηση είναι ξεκάθαρη, από ότι λένε οι επαΐοντες, και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.
Όλα καλά λοιπόν με την απαίτηση του εκσυγχρονισμού αυτή καθεαυτή. 
Γιατί τα μπερδεύουμε όμως με την  “αριθμητική”;  
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, επιθυμία ήταν να αναβαθμιστεί όλος ο στόλος των  F-16, σύνολο 155 αεροσκάφη, τα οποία είχαν αγοραστεί σε τέσσερις (4) παρτίδες.
Στήν πορεία  διαπιστώνεται ότι δεν πρέπει να αναβαθμιστούν τα F-16 της πρώτης παρτίδας, διότι δεν συμφέρει τεχνικοοικονομικά, και μάλλον πρέπει να πουληθούν σε τρίτους, για να καλύψουμε οικονομικά μέρος του υπόλοιπου εκσυγχρονισμού.
Για τα υπόλοιπα αεροσκάφη, πολύ λογικά οί στρατηγοί  αποφάσισαν να εκσυγχρονιστούν οι πιο παλιές παρτίδες, μικρότερης επιχειρησιακής ικανότητας συγκριτικά μέ τήν τελευταία παρτίδα, και αν υπάρξουν πιστώσεις να εκσυγχρονίσουν και την τελευταία.
Έτσι δημιουργείται μιά  δύναμη 93 F-16 (AESA, LINK-16 κλπ), πλήρως αναβαθμισμένων, και μια δύναμη των τελευταίων 30 F-16, τα οποία και χωρίς εκσυγχρονισμό έχουν ήδη αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, δηλαδή σύνολο 123 F-16.  
Σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ, φαίνεται ότι ο λογαριασμός για την ικανοποίηση των ανωτέρω, ξέφυγε από τα υπολογισθέντα και αναζητήθηκε οικονομικότερη λύση, με εκσυγχρονισμό ολιγότερων αεροσκαφών (85) αντί των αρχικών (93). 
Σαφές και κατανοητό, (8) αεροσκάφη λιγότερα για να φτιάξω τα υπόλοιπα.
Ναι, εφόσον τα (8) F-16 προήρχοντο από τα (93) της βασικής απαίτησης των παλιών παρτίδων.
Εδώ όμως, αν είναι σωστή η πληροφόρηση των ΜΜΕ, αλλάζει όλη η αρχική απόφαση και το σκεπτικό του εκσυγχρονισμού, διότι αναβαθμίζονται οί δύο τελευταίες παρτίδες F-16 (55+30=85), δηλαδή η ήδη ικανή τελευταία παρτίδα και η προηγούμενη.
Έτσι όμως, αντί της  συνδυαστικής  επιχειρησιακά  δύναμης των 123 F-16, όπως αναλύθηκε ανωτέρω, καταλήγουμε ουσιαστικά σε δύναμη 85 αεροσκαφών!  
Τα υπόλοιπα (38), στα οποία  λέγεται ότι θα γίνει κάποια τονωτική ένεση με τα αφαιρεθέντα συστήματα τών αναβαθμισμένων, θα είναι σαφώς κατωτέρων δυνατοτήτων.  
Μείζον επιχειρησιακό θέμα λοιπόν κύριοι, και όχι απλή “αριθμητική”.
Άν τώρα αληθεύει ότι ή αναβάθμιση τών F-16 της τελευταίας παρτίδας, πού αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν, κοστίζει το 1/10 από τήν αντίστοιχη τών F-16 της παλιάς παρτίδας  πού αντικατέστησαν, τότε ο μόνος πού εξυπηρετείται ουσιαστικά είναι η εταιρεία πού κάνει την αναβάθμιση, και σαφώς όχι η Πολεμική Αεροπορία. 
Αν οι ανωτέρω εκτιμήσεις είναι λάθος, ας μας φωτίσει κάποιος ειδικός.
Τα χρήματα είναι του Ελληνικού Λαού και πρέπει να αποδώσουν το κάλλιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος. 
Ας ψάξουν να βρουν λύση. 
Αυτή πού προτείνουν σίγουρα δεν είναι η καλύτερη!
*Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι βαθύς γνώστης θεμάτων Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά λόγω της θέσης του δεν μπορεί να γράψει επώνυμα.