Σάββατο, Δεκεμβρίου 2

Δίνουν το σπίτι στον τραπεζίτη! - Τράπεζες, Funds και «κοράκια» ετοιμάζουν πάρτι


 του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου
Από «το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στην …τούμπα του «οι τραπεζίτες είναι φίλοι μας». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη να προστατεύσει την περιουσία του ελληνικού λαού, με νόμους και τροπολογίες, ανοίγει το δρόμο για να βγουν χιλιάδες κατοικίες στο «σφυρί».

Σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, άνοιξε και επίσημα η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι τραπεζίτες μαζί με τους «γύπες» των Funds που έχουν εισέλθει στην ελληνική αγορά «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους.
H απόφαση των συμβολαιογράφων τη Δευτέρα – μετά τις κυβερνητικές παραινέσεις – να αναστείλουν την αποχή τους «από τους φυσικούς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», δρομολογεί  τις διαδικασίες για την τάχιστη εκποίηση της περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση υλοποίησε τις απαιτήσεις των «θεσμών» για τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Αθήνα, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. 
Οι δανειστές, είχαν στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα, να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η σχετική  διαδικασία και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, τηρώντας τις δεσμεύσεις του μνημονίου έσπευσε να ολοκληρώσει τη «δουλειά».
Το επόμενο διάστημα, οι τραπεζίτες αναμένεται με συνοπτικές διαδικασίες να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα, ιδιοκτητών με κόκκινα δάνεια, στο όνομα της …«εξυγίανσης» των χαρτοφυλακίων τους. 
Οι συστημικές τράπεζες που όλο το προηγούμενα διάστημα ανακεφαλοποίηθηκαν με χρήματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού, σήμερα έρχονται να ξεπουλήσουν τα σπίτια του, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες, δεσμεύτηκαν να διενεργούν 1.400 πλειστηριασμούς τον μήνα, εντός του 2018. 
Σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού κλάδου, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό 600 με 700 υποθηκευμένα ακίνητα. Στη συνέχεια οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν τους 1.400 το μήνα, ώστε το τέλος του 2018, να ανέλθουν στις 18.000!
Για συνειδητοποιήσει κανείς τον όγκο της εκποίησης της λαϊκής περιουσίας του ετοιμάζουν οι τράπεζες, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2016, πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.641 πλειστηριασμοί ακινήτων.
Με ΜΑΤ και στα «κρυφά» οι πλειστηριασμοί
Το νέο όπλο για την αρπαγή των ακινήτων, φρόντισε να το προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τους «φυσικούς» που γίνονται στα ειρηνοδικεία, προκειμένου να πιάσουν τους …στόχους του 2018!
Μάλιστα οι κυβερνώντες με τροπολογία των υπουργών, Στ. Κοντονή και Ν. Τόσκα, όχι μόνο θωρακίζουν τη διαδικασία της λεηλασίας, προς όφελος των τραπεζιτών, αλλά προωθούν τη σύλληψη οποιοδήποτε τολμήσει να παρεμποδίσει τη διενέργεια τους!
Πλέον θα ακολουθείται αυτεπαγγέλτως η αυτόφωρη διαδικασία για όσους παρεμποδίζουν «βιαίως» τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Αυτό σημαίνει ότι μέλη συλλογικοτήτων ή πολίτες που θα επιδιώξουν να ματαιώσουν εκποιήσεις σπιτιών, θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να υποβληθεί μήνυση! 
Επιπρόσθετα, βάσει των δεσμεύσεων Τόσκα, στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται παρουσία των ΜΑΤ!!!
Όσο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτοί θα διενεργούνται με πλήρη «μυστικότητα». Οι υποψήφιοι υπερθεματιστές θα λαμβάνουν πιστοποίηση και κωδικούς από τον συμβολαιογράφο πριν την έναρξη του πλειστηριασμού. 
Ο πλειστηριασμός θα διενεργείται μέσω διαδικτύου και ο συμβολαιογράφος, που θα βρίσκεται στο ειρηνοδικείο μέσω ειδικής πλατφόρμας θα ανακηρύσσει τον νικητή. Δεν θα υπάρχει ωστόσο φυσική παρουσία κανενός υπερθεματιστή στο ειρηνοδικείο. 
Πέρα από τις τράπεζες και τα Funds στην συγκεκριμένη «αγορά» των πλειστηριασμών, κινούνται και γνωστά κυκλώματα που καραδοκούν να αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας, σπίτια και καταστήματα. Πρόκειται για τα γνωστά «κοράκια» όπως αποκαλούνται στην πιάτσα.
Οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται λοιπόν με συλλήψεις και ΜΑΤ και με εξπρές πλειστηριασμούς ινκόγκνιτο, να «τσακίσουν» το κίνημα αλλά και κάθε προσπάθεια αντίστασης που μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια των τραπεζιτών. 
Πρόκειται για κάποια, από εκείνα τα «αριστερά» στελέχη, που πριν το 2015, φωτογραφίζονταν μπροστά από πανό με το σύνθημα: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Όμως οι καιροί άλλαξαν. 
Πλέον ως γνήσιοι υπηρέτες του τραπεζικού συστήματος και των εντολών της Φρανκφούρτης, …αγωνίζονται για να αυγατίσουν τα κέρδη τους, τα τραπεζικά αρπακτικά. Μάλιστα Κοντονής και Τόσκας, δεν δίστασαν να σπιλώσουν όσους αντιστέκονται, ισχυριζόμενοι ότι τα μπλόκα στους πλειστηριασμούς προστατεύουν τα «παλάτια» επώνυμων οφειλετών… «Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση», υποστήριξαν προκλητικά σε πρόσφατη κοινή δήλωση τους.
Τράπεζες, Funds και «κοράκια» ετοιμάζουν πάρτι
Την ίδια στιγμή, ωστόσο που η κυβέρνηση, βάζει στο στόχαστρο τα κινήματα και την περιουσία του λαού, οι τραπεζίτες προχωρούν ακάθεκτα στα σχέδια τους.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, ήδη έχουν πουλήσει σε ξένα Funds ή έχουν έρθει σε συμφωνία μαζί τους, για την εκχώρηση κόκκινων δανείων, στα οποία υπάρχουν ενυπόθηκες εγγυήσεις.
— Η Eurobank προχώρησε πρόσφατα στην πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ στην εταιρεία Intrum.
— Η Εθνική Τράπεζα, ετοιμάζεται να πουλήσει «κόκκινα δάνεια» ύψους 3 δις ευρώ.
— Η διοίκηση της Πειραιώς δρομολογεί τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 1,5 δισ. Ευρώ, σε ξένα funds.
— Κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ βγάζει προς πώληση και Alpha Bank, επιδιώκοντας οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών να κατατεθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου με σκοπό την ολοκλήρωση του εγχειρήματος μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.
Η μαζική πώληση κόκκινων δανείων, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ήδη μέσω των μνημονίων οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια «ενεργή δευτερογενή αγορά Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων». Αυτή την πρόβλεψη έρχονται σήμερα να καλύψουν τα Funds. Αλλά όχι μόνο αυτά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συστήσει ήδη θυγατρικές για τη διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων.
Μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα funds – πίσω από τα οποία κρύβονται στελέχη και μέτοχοι Τραπεζών στην Ελλάδα – θα μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες και ηλεκτρονικά, να εκπλειστηριάζουν σπίτια, αφού θα ελέγχουν τα κόκκινα δάνεια χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αφού δεν μπορούν να πληρώσουν, θα δουν τα σπίτια τους, να κατάσχονται. Και μετά τις κατασχέσεις, θα ακολουθούν οι πλειστηριασμοί.
Σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς, τα «κόκκινα δάνεια» οι ελληνικές τράπεζες, τα πωλούν σε Funds, στο 5% και 10% της ονομαστικής αξίας τους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ίδιες τιμές εκχωρούν οι τράπεζες  -επί της ουσίας εικονικά – τα δάνεια και στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες!
Έτσι  funds και εταιρείες, έχοντας πληρώσει το πολύ, το 10% της αξίας των «κόκκινων δανείων» θα απαιτούν την είσπραξη του 100%! 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα «κόκκινα» δάνεια, κατηγοριοποιούνται στους ισολογισμούς των Τραπεζών πριν γίνουν κόκκινα ως ενεργητικό, δηλαδή ως μελλοντικές εισπράξεις, οι οποίες ισοσκελίζουν το παθητικό, δηλαδή τις καταθέσεις. 
Οι Τράπεζες, επειδή δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα είχαν πραγματικά στο παρελθόν, σήμερα παρά τα τεράστια κεφάλαια που πήραν από τα κρατικά ταμεία, ζητούν επειγόντως χρήματα προκειμένου να περάσουν τα stress – test, της ΕΚΤ και να συνεχίσουν να λαμβάνουν δάνεια από αυτήν.
Πωλούν λοιπόν στα funds τα κόκκινα δάνεια, εμφανίζουν νέα κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχοντας μέσα σε αυτά ή σε δικές τους εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, βγάζουν στο σφυρί την περιουσία του ελληνικού λαού, προσδοκώντας σε νέα κέρδη. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για δάνεια που έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος τόκων και κεφαλαίου, πριν «κοκκινίσουν». 
Τα περί προστασίας της πρώτης κατοικίας
Μπροστά στο πάρτι που ετοιμάζεται να στήσει το τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου, «πιπιλάει» την «καραμέλα» της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31.12.2017. Επιπροσθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θ’ αρχίσουν να διεξάγονται από την 29.11.2017 θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ». Υποστηρίζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποκοιμίσει τους πολίτες, κατά την προσφιλή τακτική της. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, με δηλώσεις του μετά τη διάρκεια συνάντηση της ΕΕΤ με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, απατώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει άτυπη συμφωνία να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, με νόημα απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, οι προτεραιότητες μας είναι ξεκάθαρες. Έχουμε τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς»…
Εξάλλου σε πρόσφατη ανακοίνωση του, το «Κίνημα δεν Πληρώνω», αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωνε: «Ο νόμος Σταθάκη (αυστηροποιημένος νόμος Κατσέλη) ΔΕΝ προστατεύει οριζόντια την πρώτη κατοικία. Δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία των εμπόρων, των οφειλετών του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, δεν προστατεύει όσους δεν πληρούν τα αυστηρότατα κριτήρια του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και όσους δεν έχουν πλέον τις δικονομικές δυνατότητες να προστατεύσουν την κατοικία τους μέσω του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αν ήθελε όντως η κυβέρνηση Σύριζα να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και να εκποιήσει την περιουσία των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε θα ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΣΕ την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας».
Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει λοιπόν για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους. Αρχικά οι κατασχέσεις από τις τράπεζες σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια τους και στη συνέχεια οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναμένεται να συμβάλουν σε μια τεράστια αλλαγή στα περιουσιακά δεδομένα της χώρας, που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο την περίοδο της κατοχής. Τότε θησαύρισαν οι μαυραγορίτες, σήμερα τα κοράκια των αγορών και οι τραπεζίτες…