Τρίτη, Δεκεμβρίου 19

Το Google καθιερώνει λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Το Google καθιερώνει λογοκρισία στο Διαδίκτυο
Του Κώστα Μπετινάκη

Από τα ελεύθερα Κοινωνικά Δίκτυα πίσω σε σκοτεινούς καιρούς

Υπάρχουν ακόμη -άραγε- κάποιοι που αμφιβάλλουν πως οι «παλιοί καλοί καιροί» στο Διαδίκτυο αποτελούν παρελθόν;


Ως τώρα γνωρίζαμε πως «τα ανελεύθερα καθεστώτα τύπου Κίνας» επέβαλαν ελέγχους στην ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Στη «δημοκρατική Δύση» τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κράτος δεν χρειάζεται να επέμβει. Βάζει τις εταιρίες να κάνουν την βρόμικη δουλειά.



Ήδη το Google, άλλαξε τους αλγόριθμούς του έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης να μην βγάζουν πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί σε «εναλλακτικούς αριστερούς ιστότοπους».

Χώρια που έχει αρχίσει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες που έχουν διασυνδέσεις με θεωρούμενους «φτου κακοί» ιστότοπους όπως πχ. το Sputnik ή το RT.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, αλλά πείτε μου ποια από τις συστημικές εφημερίδες ή ιστοσελίδες που ευαγγελίζονται τα καλά της πλήρους ελευθεροτυπίας στη Δύση, την δημοσίευσε:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε (την Πέμπτη) ότι η απόφαση της Alphabet Inc’s (GOOGL.O) Google να υποβαθμίσει τα άρθρα που δημοσιεύονται από τις ρωσικές ειδησεογραφικές εταιρείες «Sputnik» και «Russia Today» σε υποδεέστερη κατηγορία, «αποτελεί ξεκάθαρη λογοκρισία».



Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Alphabet Eric Schmidt, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το περασμένο Σάββατο, απαντώντας σε ερώτηση πως η εταιρεία (Google) επεξεργάζεται τρόπο ώστε να αποκρυφτούν δημοσιεύσεις «απ΄αυτού του είδους τα websites όπως το RT και τo Sputnik, προκειμένου να προστατευθούν οι χρήστες από παραπληροφόρηση».

Στην δημοσιογραφική ενημέρωση στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, δήλωσε την Πέμπτη, πως «το Google, πήρε αυτή την απόφαση μετά από ισχυρές πιέσεις από τις αμερικάνικες αρχές».

Χαρακτηριστικό είναι πως την απόφαση αυτή του διαδικτυακού κολοσσού, υποδέχτηκαν με ικανοποίηση χαρακτηρίζοντάς την «θετικό βήμα», πολλοί Αμερικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές.

Ήδη το Facebook έστειλε ειδοποιήσεις σε χρήστες που έχουν διασύνδεση με «ρωσικές προπαγανδιστικές ιστοσελίδες ή διαφημίσεις».

Το Facebook, Alphabet Inc’s Google (GOOGL.O) και το Twitter Inc (TWTR.N) έχουν ασπασθεί πλήρως εκείνους που υποστηρίζουν ότι υπήρξε ρωσική ανάμειξη ώστε ανωνύμως να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016.

Ήδη από τις 25 Απριλίου 2017, το Google είχε ανακοινώσει ότι εφαρμόζει αλλαγές στις μηχανές αναζήτησης ώστε να κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των χρηστών σε ιστοσελίδες που υποστήριξε πως «διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις (τα γνωστά χαρακτηρισμένα ως «fake news»).

Την 1η Νοεμβρίου κορυφαίοι Αμερικάνοι «αξιωματούχοι ασφάλειας» (για τα Facebook, Twitter και Google κλήθηκαν από την Επιτροπή Νομικών Ζητημάτων της Γερουσίας των ΗΠΑ με θέμα το «εξτρεμιστικό περιεχόμενο και την ρωσική παραπληροφόρηση που συντελείται στο διαδίκτυο». Η πρόταση από πρώην πράκτορα του FBI ήταν ότι «πρέπει να «σιγάσουν» οι πηγές της «εξέγερσης».

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε τέσσερις ώρες και οι γερουσιαστές ενημερώθηκαν πως «η ξένη διείσδυση αποτελεί τη ρίζα της κοινωνικής αντιπολίτευσης εντός των ΗΠΑ» και τους ζητήθηκε «να αποφασίσουν ώστε να δικαιολογηθεί η λογοκρισία των αντιπολιτευόμενων απόψεων στο Διαδίκτυο».

Ο Ajamu S. Baraka δραστήριος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016, έγραψε στο Twitter:



«Όταν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ελέγχουν τα Google, Facebook και Twitter μαζί με την κυβέρνηση, που ελέγχεται από καπιταλισμό των επιχειρηματιών μπορούν να προσδιορίζουν την έκταση και το περιεχόμενο των πληροφοριών - τότε υπάρχει όρος και είναι ολοκληρωτισμός».

Έτσι μετά την ανακοίνωση του διευθυντή του Google, Eric Emerson Schmidt για τον «αποκλεισμό» των «αριστερών και αντικατεστημένων websites, μειώθηκε κατά 70% η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες WikiLeaks, Alternet, Counterpunch, Global Research, Consortium News, Truthout, και WSWS.

Επίσης, το Twitter αρνείται να επικυρώσει το αίτημα δημιουργίας λογαριασμού από τον Julian Assange με το αιτιολογικό της «απαγόρευσης να έχουν οι χρήστες δεσμούς με βίαιες ομάδες».

Ήδη σε απόσπασμα του βιβλίου του Julian Assange «When Google Met Wikileaks» ο συγγραφέας περιγράφει την ειδική σχέση ανάμεσα στο Google, την Hillary Clinton και το State Department και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του Internet.

Από την Παρασκευή στο Twitter ισχύουν «αλλαγές στην πολιτική του, απαγορεύοντας τον βίαιο και μισητό λόγο, προσβλητικές φωτογραφίες σύμβολα και επικεφαλίδες».

Ακόμη το Twitter προειδοποιεί τους χρήστες «να μην είναι διασυνδεδεμένοι με οργανισμούς οι οποίοι -είτε με δικές τους ανακοινώσεις ή δραστηριότητες- προωθούν τη βία εναντίον πολιτών για να προωθήσουν τους σκοπούς τους».

Τα συστημικά Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης και η κατεστημένη πολιτική τάξη που προωθούν τα «δυτικά ιδανικά» παγκοσμίως ταυτόχρονα αποκρύπτοντας ουσιαστικές «μαύρες σελίδες» της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, φυσικό είναι να ενοχλούνται από τις αγγλόφωνες εκδόσεις ρωσικών Μέσων που προσφέρουν κάποιες εναλλακτικές απόψεις.

Το ίδιο και κάποιοι προοδευτικοί ιστότοποι, που από το κατεστημένο αποκαλούνται «φτου-κακά αριστεροί» και είναι αντίθετοι με τους εξοπλισμούς, τα πυρηνικά και όλα εκείνα που θεωρούνται επικίνδυνα πράγματα για την ανθρωπότητα.



Και φυσικά ξεχνούν εκείνο το περίφημο ποίημα του Martin Niemoller που προειδοποιούσε για τους Ναζί, λέγοντας «Πρώτα έρχονται για τους σοσιαλιστές»...zougla.gr