Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20

Mελίνα Δασκαλάκη: “Καμία δημοτική επιχείρηση δεν έχει αποδώσει ποτέ αυτόν τον φόρο, γιατί δεν τον οφείλει”


Καμία δημοτική επιχείρηση δεν έχει αποδώσει ποτέ αυτόν τον φόρο, γιατί δεν τον οφείλει”, υπογράμμισε στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού, Μελίνα Δασκαλάκη. Επεσήμανε ότι εάν ισχύσει, αυτό θα σημαίνει τον στραγγαλισμό και την ασφυξία του μέσου και πιθανόν και άλλων ΜΜΕ στην πορεία.

«Είναι ένας συνδυασμός των σημερινών συγκυριών που κάνει το πράγμα εφιαλτικό. Είναι η πίεση για την αύξηση εσόδων, η γραφειοκρατία και το γεγονός ότι δεν έχει την γενναιότητα η διοίκηση, η πολιτική ηγεσία, ή δεν έχει και την επιθυμία, να λύσει αυτά τα προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά:
Ηλίας Κανέλλης : Τι ακριβώς συνέβη κα Δασκαλάκη;
Μελίνα Δασκαλάκη: “Το τι ακριβώς συνέβη είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί, διότι είναι ολίγον Καφκικό. Δεχθήκαμε έναν έλεγχο από την εφορία , ο οποίος αφορούσε 10 προηγούμενα χρόνια, για μια υποτιθέμενη οφειλή από τέλος χαρτοσήμου,για το οποίο έχουμε την πεποίθηση και οι νομικοί μας και όλοι που έχουμε συμβουλευτεί, ότι δεν οφείλεται από τις δημοτικές επιχειρήσεις και καμία δημοτική επιχείρηση δεν το έχει αποδώσει ποτέ. Ξαφνικά η εφορία ζητά ένα πρόστιμο 5 -5,5 εκατομμυρίων για τέλος χαρτοσήμου… Καταλαβαίνετε ότι αν ισχύσει αυτό σημαίνει την καταστροφή των δημοτικών επιχειρήσεων γενικά που δεν απέδιδαν τέλος χαρτοσήμου επί των επιδοτήσεών τους, διότι δεν οφειλόταν. Ομως, δεν ήταν μόνον η επιβολή, ένας φόρος θα κριθεί στα δικαστήρια αν είναι βάσιμος ή όχι, είναι ότι με αφορμή αυτή την επιβολή, επεβλήθησαν προσωρινά μέτρα, πάγωσαν δηλαδή οι λογαριασμοί όλων των προέδρων της προηγούμενης δεκαετίας, όπως και των συνδικαιούχων. Δηλαδή γιαγιάδες , μαμάδες και παιδιά που μας έχουν στους λογαριασμούς τους και οι δικοί τους λογαριασμοί είναι παγωμένοι.”
Η. Κανέλλης: Είναι φρικτό αυτό. Αυτή η διαδικασία προκύπτει από τη γραφειοκρατία ή υπάρχει και κάτι …
Μελίνα Δασκαλάκη: “Αυτή η διαδικασία προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις, όχι στη δική μας. Ας πούμε για κάποιο συγκεκριμένο είδος φοροδιαφυγής, όταν πχ υπάρχει απόκρυψη και ο φορολογούμενος δεν έχει συνεργαστεί σωστά και έντιμα με τη φορολογική διοίκηση οπότε σού λέει ότι πας να βγάλεις τα λεφτά σου έξω, να τα κρύψεις. Αυτό προβλέπεται και με προληπτικά μέτρα, όχι όμως στη δική μας περίπτωση. Είναι άρα ένα δεύτερο επίπεδο αυθαιρεσίας ή κατάχρησης, αν θέλετε.
Τώρα με βγάλατε από συνεδρίαση με το επιτελείο του Δημάρχου και συνεχίζουμε να έχουμε συναντήσεις και με συνδικαλιστικές ενώσεις που φυσικά καταλαβαίνουν ότι εδώ υπάρχει ένας στραγγαλισμός, μια ασφυξία του μέσου και πιθανώς και άλλων μέσων στην πορεία και το μεσημέρι θα έχουμε και Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.”
Η.Κανέλλης: Ο κ δήμαρχος νομίζω πώς έχει αναγγείλει και συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας. Εχετε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια γραφειοκρατική εμπλοκή ή υπάρχει κάποιος έστω υπαινιγμός πολιτικής δίωξης του σταθμού με δεδομένο ότι και εμείς δεν είμαστε φρόνιμα παιδιά στον Αθήνα 9,84; Εχω την εντύπωση ότι δεν είμαστε με κανέναν.
Μελίνα Δασκαλάκη: Η απάντηση είναι ναι για το πρώτο σας ερώτημα. Οσο για το άλλο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι ένας συνδυασμός των σημερινών συγκυριών που κάνει το πράγμα εφιαλτικό. Και αν το κάνει για εμάς που είμαστε ένα δημοτικό μέσο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας,φανταστείτε πόσο εφιαλτικό θα το έκανε για έναν απλό πολίτη. Ο συνδυασμός κατά την άποψή μου είναι η πίεση για την αύξηση των εσόδων, η γραφειοκρατία και το γεγονός ότι δεν έχει την γενναιότητα η διοίκηση η πολιτική ηγεσία, ή δεν έχει και την επιθυμία, να λύσει αυτά τα προβλήματα»
Η Κανέλλης: “Εχω την εντύπωση πώς οι δημοτικοί σταθμοί μπορεί να ξαναβρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, με δεδομένο ότι ετοιμάζεται νέος νόμος για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στον οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για τα δημοτικά ραδιόφωνα.
Μελίνα Δασκαλάκη: “Δεν υπάρχει ενώ έχει προβλεφθεί αντίστοιχα ιδιαίτερη μεταχείριση για τη Δημοτική Τηλεόραση της Θεσ/νίκης και φυσικά για την ΕΡΤ και όλο το δημόσιο σύστημα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Εκεί υπάρχουν ζητήματα, ζητήματα και συνταγματικότητας.”
Ηλίας Κανέλλης: Να έχω λοιπόν στο μυαλό μου ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αψιμαχίες, αρκετές αψιμαχίες με αντικείμενο την ελεύθερη ραδιοφωνία που πρώτος διεκδίκησε ο Αθήνα 9,84 και που την υπερασπίζεται με σθένος περισσότερο από 30 χρόνια και να εικάσω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.”
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 athina984.gr