Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22

Πλειστηριασμοί: Stress test για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς. Η συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιχειρηματολογία του Μαξίμου
Πλειστηριασμοί: Stress test για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
 Σε  εσωκομματικό «αγκάθι» που το Μαξίμου καλείται να αποβάλει-χωρίς καθυστέρηση- από τον κυβερνητικό οργανισμό, εξελίσσεται το μείζον θέμα των πλειστηριασμών. Οι χθεσινές αντιδράσεις και η δυσφορία που εκφράστηκε από μερίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προς την τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, αποτέλεσε ένα σημαντικό
δείγμα γραφής για την «μουρμούρα» που αναπτύσσεται στα ενδότερα του κόμματος.
Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία-κυρίως στο «καυτό» ζήτημα της αυτεπάγγελτης δίωξης-, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, λειτούργησαν κατευναστικά. Κατεγράφη όμως μια πρώτη, ισχυρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικώς υπερψήφισαν την τροπολογία, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Εισάκουσαν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το κυβερνητικό επιχείρημα που εκφράστηκε δια στόματος κυρίως του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την ψηφοφορία για την τροπολογία.
Ζητούν... εξασφαλίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η συναίνεση, σε πρώτη φάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει πιο πολύ με προσωρινή ανακωχή. Ο εσωκομματικός «διάλογος» για τους πλειστηριασμούς, θα μπει από δω και πέρα στην ουσιαστικότερη φάση του, έχοντας ως πρωτεύον ζήτημα στην ατζέντα, την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η προστασία των σπιτιών που ανήκουν σε «λαϊκά» νοικοκυριά, είναι το καυτό ζήτημα που θέτουν μετά επιτάσεως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μαξίμου. Βουλευτές που προέρχονται κυρίως από την ομάδα των «53+» , που σε πρόσφατο μανιφέστο τους, καλούσαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα πιο αριστερό προφίλ, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Σύγκληση ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Η άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες
Μετά τις γιορτές θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- το Μαξίμου έχει ανάψει το πράσινο φως- προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας. Εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει συνεχώς έδαφος η άποψη που αναφέρει το εξής: ότι πρέπει  η κυβέρνηση, να καταθέσει επιπρόσθετα εχέγγυα και δεσμεύσεις, -που ενδεχομένως να εκφραστούν δια μέσου ενός νόμου- έτσι ώστε να μην «ακουμπηθεί» η πρώτη κατοικία. 
Μια νομοθετική πρωτοβουλία, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδηλωμένη την πίεση των Θεσμών για εφαρμογή των πλειστηριασμών, θεωρείται μη εφικτό σενάριο για το Μαξίμου. Θεμέλιος λίθος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, προκειμένου να καθησυχάσει τους βουλευτές που αντιδρούν, αποτελεί η άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες, σχετικά με την προστασία της «λαϊκής κατοικίας».
Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι τράπεζες δεν θα «σπάσουν» αυτή τη συμφωνία, επικαλούμενο και τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
 .sofokleousin.gr