Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21

To μότο του Αλέξη Τσίπρα «τέλος στη λιτότητα, σκίζουμε τα μνημόνια» που είχε στόχο να τον φέρει στην εξουσία το 2015 στον… «άλλον» ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε «λιτότητα μέχρι να σβήσει ο ήλιος»



Αναδημοσίευση από: marketnews.gr
Κούρταλη Ελευθερία
To μότο του Αλέξη Τσίπρα «τέλος στη λιτότητα, σκίζουμε τα μνημόνια» που είχε στόχο να τον φέρει στην εξουσία το 2015 στον… «άλλον» ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε «λιτότητα μέχρι να σβήσει ο ήλιος» αρκεί να πετύχει το αφήγημα της εξόδου από το πρόγραμμα που αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς κάποια ελπίδα στις επόμενες κάλπες. Αυτό, έγινε σαφέστατο και στον προϋπολογισμό του 2018 που ψήφισε η κυβέρνηση. Το μόνο που φαίνεται να αναπτύσσεται το επόμενο έτος, όπως και τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οι φόροι
και τα μέτρα λιτότητας και όχι η οικονομία. Και έχουν (ξανά) το θράσος όλοι αυτοί και πανηγυρίζουν.
Ο λογαριασμός είναι γνωστός και από την Τρίτη είναι και νόμος του κράτους. Έχει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς εδώ και μήνες αλλά και νέες παρεμβάσεις, βασίζεται σε μη ρεαλιστική ανάπτυξη 1,6% φέτος (αφού για να επιτευχθεί απαιτεί 3,1% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017) και 2,5% το 2018, κρατά παγωμένες τις δημόσιες επενδύσεις και ξεχνά την κατά τα άλλα μνημονιακή δέσμευση για αναπτυξιακό σχέδιο και αναπτυξιακή τράπεζα.
Επίσης ζητούν από τον ελληνικό λαό ακόμη 7 δισ. ευρώ (μετά τα 4,36 δισ. ευρώ φέτος) για να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ.
Πετσοκόβουν το κοινωνικό κράτος και σκάνε νέα φοροκαταιγίδα στα κεφάλια μας με χαράτσι σε όσους αμείβονται με επαγγελματική δαπάνη, με αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών- συνταξιούχων, με μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με κόψιμο του ΕΚΑΣ, με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με κατάργηση της έκπτωσης των εξόδων για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα., ενώ «χτυπούν» και τον τουρισμό καθώς οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν φόρο διαμονής μέχρι και τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, έστω και αν έρευνα της Grant Thornton εκτιμά ότι αυτό θα επιφέρει μείωση του τζίρου ύψους 340 εκ. € και απώλεια σχεδόν 6.200 θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Το ρεσιτάλ Τσακαλώτου στη Βουλή ότι υπάρχει αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας, αλλά και αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο, ανάπτυξη, ότι μοιράζουν κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ, σε εξωγήινους απευθυνόταν;
Για ποια έξοδο από το μνημόνιο μας μιλούν, ενώ μετά από αυτό το «πακέτο» του προϋπολογισμού του 2018 έρχεται κι άλλο, το ήδη γνωστό, το 2019-2020. Μας περνάνε για ηλίθιους; Πανηγυρίζουν τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων; Πραγματικά θεωρούν ότι υπάρχει κάποιος που τους πιστεύει; Να γιορτάσουμε τι; Το ότι δε θα υπογράψουν και τέταρτο πρόγραμμα; Αυτό; Γιατί κατά τα άλλα η λιτότητα δεν φαίνεται να μας αποχαιρετά για πολλά χρόνια ακόμη και για αυτό έχουν φροντίσει οι ίδιοι. Είτε αυτή θα έχει την ταμπέλα του μνημονίου είτε κάποιου πιο… λάιτ τίτλου «όπως ενισχυμένη εποπτεία», είναι ήδη προδιαγεγραμμένη και υπογεγραμμένη.
Για ποια δίκαιη ανάπτυξη και ποιες καλύτερες μέρες μιλούν; Όταν ο ανώτατος μισθός είναι μνημονιακή δέσμευση να μην αυξηθεί εάν η ανεργία δεν πέσει κάτω του 10%; Όταν δηλαδή τα 586 ευρώ θα συντροφεύουν τον εργαζόμενο μέχρι και την σύνταξή του (την ποια;) χωρίς ένα ευρώ αύξησης; Όταν πάνω από 400.000 εργάζονται με μερική απασχόληση με αμοιβές 400 ευρώ μεικτά και πάνω από 200.000 λαμβάνουν 501-600 ευρώ, δηλαδή ένας στους τρεις εργαζόμενους λαμβάνει ως μισθό ποσό που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ; Όταν μας πλημμυρίζουν με έμμεσους φόρους οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά; Όταν επιβαρύνουν τα μεσαία εισοδήματα (όσο ακόμα υπάρχουν) για φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές με συντελεστές που ξεπερνούν και το 50%.
Σκασίλα τους όμως. Θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν το νέο και μοναδικό πλέον αφήγημα που τους έχει μείνει. Αυτό της καθαρής εξόδου που κατά τα πιστεύω τους, θα τους διατηρήσει στην καρέκλα. Και στο όνομα αυτής θα δεχτούν και ότι άλλο τους ζητήσουν οι δανειστές. Γιατί θεωρούν ότι στις 20 Αυγούστου μαζί με την Πανσέληνο εμείς ως βλάκες θα τα ξεχάσουμε όλα απλά και μόνο επειδή τελείωσε το πρόγραμμα και δεν ήρθε και τέταρτο από την επίσημη «είσοδο» αλλά από την πίσω πόρτα.
Όπως σημείωσε και η Citigroup χθες εμμέσως πλην σαφώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα «χαλαρώσει» τη δημοσιονομική λιτότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται με την επίτευξη της καθαρής εξόδου από τα προγράμματα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Στις 21 Αυγούστου όταν η κυβέρνηση δεν ξυπνήσει στη χώρα των θαυμάτων για την οποία μιλά τόσο καιρό όμως, να δούμε τι άλλες κολοτούμπες θα κάνει στον μονόδρομο προς τις κάλπες.
Πηγή
realpolitics.gr