Τετάρτη, Ιανουαρίου 10

Μαύρα Χριστούγεννα για έξι στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις


Είδαν μείωση του τζίρου τους κατά την περίοδο τωνγιορτών σε ποσοστό από 5% έως 40% σε σχέση με πέρυσι
Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου
Μαύρες γιορτές έκαναν πάνω από έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (65%), καθώς, σύμφωνα με έρευνα του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), δήλωσαν δυσαρεστημένες από τους εορταστικούς «καρπούς». Μάλιστα, είδαν μείωση του τζίρου τους κατά την περίοδο των
γιορτών, σε ποσοστό από 5% έως 40% σε σχέση με πέρυσι. Κι ενώ το 65% δεν «γιόρτασε», το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την κίνηση των καταστημάτων.

Το 57% των εμπορικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσε ότι καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 15% δήλωσε ότι κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το 12% είχε ικανοποιητική κίνηση και στα δύο χρονικά διαστήματα, ενώ το 16% ανέφερε ότι σε κανένα χρονικό διάστημα δεν ήταν καλή η αγοραστική κίνηση.
Αρνητική πορεία

Αναφορικά με τις Κυριακές κατά τις οποίες ήταν ανοιχτή η αγορά, για την πρώτη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου μόνο το 18% δήλωσε ικανοποιημένο από την κίνηση, ενώ το 82% των ερωτηθέντων δεν έμεινε ικανοποιημένο. Για την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση και οι υπόλοιποι όχι. Οσο για την τελευταία Κυριακή του έτους, το 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση, ενώ το 76% ήταν δυσαρεστημένο. Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το πώς έκλεισε το 2017 σε σχέση με το 2016, το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε μείωση τζίρου σε ποσοστό από 10% έως 40%, το 20% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόλις ένα 12% κατέγραψε αύξηση του ετήσιου τζίρου, σε ποσοστό 2%-6%.

Ενα 8% δεν απάντησε στην έρευνα. «Η αγορά για ακόμη μια χρονιά είχε αρνητική πορεία και η κάμψη των λιανικών πωλήσεων θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία, η οποία οφείλει να αφουγκραστεί την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο ΕΣΘ, εκφράζοντας την ελπίδα του η εκπτωτική περίοδος, που αρχίζει σήμερα, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 dimokratianews.gr