Τετάρτη, Ιανουαρίου 17

Οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου για το 2018

NTOUBAI
Aυτά τα δέκα κράτη διαθέτουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, γερές διεθνείς συμμαχίες και τη σημαντικότερη επιρροή στη διεθνή «σκακιέρα».
Ανάλυση της US News & World Report ανέδειξε τις δέκα πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, η λίστα διαφέρει από τη συνολική κατάταξη της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης με τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κανείς.

Για ακόμη μία χρονιά οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή, διαθέτοντας την καλύτερη οικονομία στον κόσμο και παγκόσμια ισχύ. Δείτε παρακάτω ποια κράτη βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα:
ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Έχει τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, χάρη στην μαζική βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης. Η οικονομία μόνο στην Καλιφόρνια παράγει περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υποθέτοντας ότι η Καλιφόρνια ήταν χώρα, ο αριθμός αυτός θα έκανε την οικονομία της Καλιφόρνιας μία από τις πρώτες έξι χώρες στον κόσμο. Όσον αφορά την πολιτική επιρροή, οι ΗΠΑ είναι απαράμιλλες. Ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε όλα σχεδόν τα διεθνή ζητήματα, ειδικά σε ό, τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, καθώς και τα πιο εκσυγχρονισμένα και εξελιγμένα συστήματα στρατιωτικών όπλων, όπως επίσης κι ένα τεράστιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια ομοσπονδία επτά εμιράτων, καθένα από τα οποία κυβερνάται από απόλυτη μοναρχία, ενώ είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, χάρη στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τα ΗΑΕ έχουν πολύ ισχυρή οικονομική επιρροή και έχουν ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές αραβικές χώρες. Θεωρείται μια φιλοδυτική αραβική χώρα λόγω των ισχυρών σχέσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης πολύ ανοικτή σε ξένους εργαζόμενους, με μεγάλο προσωπικό σε ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύματα που προέρχονται από άλλες χώρες. Η αραβική χώρα είναι επίσης γνωστή για τις στρατιωτικές της δαπάνες. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σημαντικός προμηθευτής. Άλλες χώρες προμήθειας περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ είναι μία από τις πιο ισχυρές χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει μεγάλη οικονομία και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Όπως και η Ιαπωνία, έτσι και το Ισραήλ είναι μία από τις πιο μορφωμένες χώρες στον κόσμο, η οποία έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη μετατροπή της χώρας σε τεχνολογικλη δύναμη. Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, το Ισραήλ είναι σύμμαχος με ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει μια τεταμένη σχέση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο. Παρόλο που δεν είναι αρκετά μεγάλος σε σύγκριση με τις αμερικανικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένες και είναι περισσότερο από ικανές να εξουδετερώσουν διάφορες απειλές τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες επιρροές στον κόσμο, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία. Η χώρα της ανατολικής Ασίας θεωρείται ως η καρδιά της τεχνολογικής καινοτομίας και είναι αναμφισβήτητα πιο προηγμένη τεχνολογικά από τις ΗΠΑ. Επίσης, έχει την τρίτη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ θεωρείται ως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες όσον αφορά την εξαγωγή προϊόντων/ Ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία έχει επίσης ισχυρές σχέσεις με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, αν και είχε ζητήματα που αφορούν τους γείτονές της, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ, αν και έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και διαθέτει σύγχρονα συστήματα στρατιωτικών όπλων, η χώρα αναπτύσσει κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις της για αυτοάμυνα και ειρηνευτικούς σκοπούς.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία δεν είναι μόνο μία από τις δέκα πιο ισχυρές χώρες, αλλά είναι επίσης μία από τις δέκα κορυφαίες χώρες με τα πιο ισχυρά πυρηνικά όπλα. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, ακολουθώντας μόνο μερικές άλλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία. Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία έχει πολύ ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και συμμετέχει τακτικά σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς και άλλα διεθνή ζητήματα. Θεωρούμενη ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας της μόδας, η Γαλλία είχε και έχει τεράστια συμβολή στον κόσμο της μόδας, ενώ φιλοξενεί μια σειρά αξιόλογων οίκων μόδας όπως η Chanel, η Givenchy και ο Yves Saint Laurent κα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία είναι ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στον κόσμο. Κάθε φορά που η χώρα κατεστραφόταν από τον πόλεμο και από εσωτερικές συγκρούσεις στο παρελθόν, η οικονομία της ήταν σε θέση να ανακάμψει. Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία κατατάσσεται σταθερά στις δέκα κορυφαίες του κόσμου, χάρη στον εξαιρετικά εξειδικευμένο και μορφωμένο πληθυσμό της. Επιπλέον, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς και έχει πολύ ισχυρή παγκόσμια οικονομική και πολιτική επιρροή, καθώς και ισχυρές διεθνείς σχέσεις.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ένα ακόμη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ηνωμένο Βασίλειο – αποτελούμενο από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία – είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη χώρα που βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη. Αν και αυτή τη στιγμή περιβάλλεται από αβεβαιότητες λόγω του διαβόητου Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο. Όπως και η Γαλλία, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα επίσημο κράτος πυρηνικών όπλων και είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έχει έναν από τους καλύτερους ναυτικούς του κόσμου καθώς και έναν από τους πιο ικανούς ξένους οργανισμούς πληροφοριών, τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, κοινώς γνωστή ως MI6. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πολύ ισχυρή οικονομική και πολιτική επιρροή και εδώ και πολύ καιρό υπήρξε πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς όπως η τεχνολογία, η μόδα, ο πολιτισμός, οι τέχνες και οι επιστήμες.
ΚΙΝΑ
Η Κίνα είναι το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο. Έχει μεγάλη οικονομική επιρροή, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ακριβώς μετά τις ΗΠΑ. Με βάση τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε ταχέως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία στο κοντινό μέλλον. Η ασιατική χώρα είναι επίσης ο παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές: Μην ξεχνάτε πόσα προϊόντα “Made in China” κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο…
ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα ανά τον κόσμο ανά περιοχή, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τη Βόρεια Ασία και την πλειοψηφία της Ανατολικής Ευρώπης. Έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, που στηρίζεται από τους εκτεταμένους φυσικούς πόρους της χώρας, ενώ είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο. Η χώρα φιλοξενεί το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων με περίπου 7.000 πυρηνικές κεφαλές. Με πολιτική επιρροή που συγκρούεται με εκείνη των ΗΠΑ, η Ρωσία διαθέτει ισχυρές σχέσεις με πολλές χώρες, και κυρίως με την Κίνα.
Πηγή: Fortune.gr