Σάββατο, Ιανουαρίου 6

Η 67χρονη «σούπερ-μαμά» της φύσης - Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί του κόσμου περιμένει και πάλι μωρό

 Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί του κόσμου περιμένει και πάλι μωρό Tweet Send Mail SHARES 146 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Η Wisdom έκανε και πάλι το θαύμα της και ετοιμάζεται να γίνει ξανά μητέρα όντας το μεγαλύτερο σε ηλικία άγριο πουλί του κόσμου. Το άλμπατρος επέστρεψε και φέτος στο σπίτι της στην Ατόλη Μιντγουέι στις ΗΠΑ και εναπόθεσε το πολύτιμο, μοναδικό αβγό του.


Η Wisdom και ο σύντροφός της Akeakamai, επιστρέφουν κάθε χρόνο στην περιοχή για να φτιάξουν τη φωλιά τους και μαζί να μεγαλώσουν το μικρό άλμπατρος που θα γεννηθεί σε λίγο καιρό. Στις 13 Δεκεμβρίου, η υπηρεσία άγριας φύσης των ΗΠΑ «USFWS» επιβεβαίωσε ότι το ζεύγος επωάζει ένα νέο αυγό. Στην ασυνήθιστα μακρά ζωή της, η Wisdom είχε πολλούς συντρόφους και έχει φέρει στη ζωή 30 με 35 παιδιά. Η Wisdom με το ταίρι της Η Wisdom με το ταίρι της Είναι επίσης αξιοθαύμαστο ότι έχει καταγράψει πορεία περίπου δύο με τρία εκατομμύρια μίλια από το 1956 - κάτι που ισοδυναμεί σε τέσσερα έως έξι ταξίδια στο φεγγάρι, σύμφωνα με την U.S. Geological Survey.

«Είναι απλά άνευ προηγουμένου ότι έχουμε ένα πουλί που γνωρίζουμε ότι είναι 67 ετών και εξακολουθεί να αναπαράγεται», λέει η Kate Toniolo, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Midway Atoll. Η ιστορία της Wisdom όπως την ξέρουμε ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 1956, όταν ο βιολόγος του USFWS, Chandler Robbins, κατέγραψε ένα απλό Laysan άλμπατρος στην Ατόλη. 46 χρόνια αργότερα έκπληκτος συνάντησε και πάλι το ίδιο πουλί. Η φαινομενικά προχωρημένη ηλικία της και η καλή υγεία της ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που έκαναν τους επιστήμονες να ονομάσουν το άλμπατρος Wisdom δηλαδή «Σοφία». Τα περισσότερα άγρια πτηνά αγωνίζονται να επιβιώσουν, να βρουν έναν σύντροφο και να φέρουν στο κόσμο απογόνους, αλλά αυτό το πουλί έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και η ζωή του λαμβάνει πλέον θρυλικές διαστάσεις μεταξύ των βιολόγων. Και κάθε νέο άλμπατρος που γεννά είναι μια ακόμα νίκη για το είδος της, το οποίο η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης αναφέρει πως απειλείται. Tweet



Πηγή: www.lifo.gr