Τρίτη, Ιανουαρίου 16

Ληστείες σε ΑΤΜ: Πάνω από 80 ληστείες με βόμβες αερίου από τρεις συμμορίες!

Τους τρεις βομβιστές… Plofkraakers του ΑΤΜ της Δάφνης…
είδαν τα στελέχη των διωκτικών αρχών, τα οποία ανάμεσα στα πενιχρά «λάφυρά» τους έχουν το σωματότυπο και τα στοιχεία μιας κλεμμένης μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους.

Κάμερες ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τους τρεις δράστες με τα… μαύρα ρούχα, οι οποίοι με γοργές κινήσεις αφαίρεσαν τις κασετίνες με τα χρήματα και τα λάστιχα διοχέτευσης αερίου και τράπηκαν σε φυγή με τη μοτοσικλέτα και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, που μετέφερε τις φιάλες υγραερίου.
Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις συμμορίες, οι οποίες μετά από σειρά «πειραματισμών» και αποτυχημένες ενέργειες βρήκαν την κατάλληλη… δοσολογία αερίου και προβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε βομβιστικές «ενέσεις» ΑΤΜ, σε Αττική και επαρχία.
Τελευταία εμφάνιση στις 04:25 χθες το πρωί και στόχος ΑΤΜ, που ήταν εγκατεστημένο έξω από σούπερ μάρκετ στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 131 στη Δάφνη.
Με «χειρουργική» ακρίβεια, μέσα σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, προέβησαν στην ανατίναξη του αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών, περιορίζοντας μάλιστα τις ζημιές στο εσωτερικό του σούπερ μάρκετ και στο ΑΤΜ, χωρίς να επεκταθούν οι υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια.
Τοποθέτησαν το λάστιχο παροχέτευσης μίγματος αερίου από κάθετο δρόμο στη σχισμή του ΑΤΜ και άνοιξαν τη… στρόφιγγα έως την επιθυμητή ποσότητα ανατίναξης και προκάλεσαν το σπινθήρα της έκρηξης. Στη συνέχεια άρπαξαν τις κασετίνες με τα χρήματα, και τρεις από αυτούς επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και τράπηκαν σε φυγή.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μαζί τους υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη συνεργοί που εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο και γι’ αυτό το λόγο αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής, που έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους.
Αυτές οι τρεις συμμορίες, τους τελευταίους πέντε μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017, έχουν προβεί σε τουλάχιστον 80 ανατινάξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο Plofkraak (σ.σ.: εκρηξη με τη διοχέτευση αερίου) (50 Αττική και 30 υπόλοιπη Ελλάδα), εκ των οποίων οι 40 το τελευταίο δίμηνο (25 Αττική, 15 υπόλοιπη Ελλάδα).
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή της Αράχοβας για τη σύλληψή τους χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Στο μεταξύ στην Ιταλία συνελήφθη Βούλγαρος που ερχόταν ακτοπλοϊκώς από την Πάτρα, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν φιάλες υγραερίου, λάστιχα και σύνεργα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανατίναξη ΑΤΜ, για τον οποίο εκδήλωσαν ερευνητικό ενδιαφέρον και οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Σημειώνεται πως πριν από δυόμισι χρόνια είχε εξαρθρωθεί μία συμμορία που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη μέθοδο ανατίναξης, με κάποια από τα μέλη της να έχουν αποφυλακιστεί.
Αυτές οι τρεις συμμορίες έχουν χτυπήσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Καλύβια, Ιλιον, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Μενίδι, Σπάτα, Πειραιά, Σαλαμίνα και επαρχία όπως Οινόφυτα, Αταλάντη, Χαλκίδα, Νέα Πέραμο, Πολύδροσο Φωκίδας, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο.
Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έχουν προβεί σε μία «χαρτογράφηση» της δράσης τους και επιχειρούν να στήσουν ενέδρες για τον εντοπισμό τους. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει ήδη να «σκιαγραφεί» τον τρόπο δράσης των δραστών και να συνθέτει ένα πρώτο «κάδρο» υπόπτων, κάνοντας λόγο για εμφάνιση νέων ομάδων.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
taxalia.