Σεισμολόγοι προειδοποιούν: Περιμένουμε κι άλλο σεισμό σαν τον χθεσινό, ίσως λίγο μεγαλύτερο

Σεισμός 4,4 ταρακούνησε χθες το βράδυ την Αθήνα με τους σεισμολόγους να περιμένουν έναν ίδιο ή ελαφρώς μεγαλύτερο σεισμό. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.

Χαρακτηριστικά είπε: «Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» καθώς αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ και είπε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.
«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.
Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες.
Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι μια εβδομάδα πριν, από την ίδια περιοχή είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία  με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το σμήνος  εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ.  Και έχουμε και το 2,9», ανέφερε.
Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή και πως στο παρελθόν δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς: «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.  Αυτό είναι ενθαρρυντικό  ότι θα σβήσει η ακολουθία».
Ερωτηθείς γιατί έγινε τόσο αισθητός ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ είπε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά  στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η συγκεκριμένη δόνηση συνδέεται με την προσεισμική, όπως τη χαρακτήρισε, ακολουθία της 9ης Ιανουαρίου.
«Εγώ τότε δεν έκανα καμία δήλωση, δεν είχαμε κάτι που να δείχνει πως οι σεισμοί θα τελείωναν εκεί», και εξέφρασε την εκτίμηση πως μάλλον ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.
Όπως τόνισε το Γεωδυναμικό κατέγραψε τουλάχιστον 15 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και πως δεν παρατηρήθηκε μετατόπιση προς άλλα ρήγματα.
Τέλος, είπε πως «Αν υπάρξει και πάλι κάποια παύση, όπως στις 9 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε ότι μπορεί να έρθει κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ».

 thecaller.gr