Τετάρτη, Ιανουαρίου 17

Ασθένεια Αλτσχάιμερ, διατροφή, θερμίδες και μακροζωία

Αλτσχάιμερ: Η διατροφή και οι θερμίδες παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προλαμβάνεται; Η διατροφή και ιδιαίτερα η πρόσληψη θερμίδων φαίνεται, ότι έχουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο προσβολής, από την ασθένεια Αλτσχάιμερ και κατά συνέπεια στην πρόληψή της.
Η αναγνώριση των βιοχημικών μηχανισμών, που σχετίζονται με την ασθένεια Αλτσχάιμερ, που σταδιακά επιτυγχάνεται κατά τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τη θέση, ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των υδατανθράκων της διατροφής μας και της γένεσης και εξέλιξης της νόσου.
Ερευνητές, από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, έδειξαν σε εργασίες τους με πειραματόζωα, ότι ο περιορισμός των θερμίδων, από τους
υδατάνθρακες της διατροφής είναι σε θέση να προσφέρει πρόληψη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ ενεργοποιώντας δομές στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με τη μακροβιότητα.
Μάλιστα τα ερευνητικά στοιχεία που συσσωρεύονται αφήνουν να διαφαίνεται, ότι ορισμένες μορφές διατροφής πειραματικού τύπου πιθανόν να είναι σε θέση να απαλύνουν ή ακόμη να προκαλούν υποχώρηση των συμπτωμάτων της ασθένειας Αλτσχάιμερ.
Το γεγονός, ότι διαμέσου της διατροφής μπορεί να επιτευχθεί πρόληψη ή ακόμη σταθεροποίηση ή υποχώρηση της νόσου δημιουργεί όχι μόνο ελπίδες στους ασθενείς, αλλά παράλληλα δίνει κίνητρα στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα για περισσότερες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο. Η ανωμαλία αυτή, που είναι χαρακτηριστική της νόσου ευθύνεται για τη δραστηριοποίηση των πρωτεϊνών SIRT1 που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη γήρανση. Η αύξηση των αμυλοειδών πλακών σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου.
Οι Αμερικανοί γιατροί του πανεπιστημίου του Mount Sinai στα πειράματά τους βρήκαν, ότι η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη μπορεί να μειώνεται στον εγκέφαλο πειραματόζωων χάρις στον περιορισμό των διατροφικών θερμίδων ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από υδατάνθρακες.
Αντίθετα η αύξηση των θερμίδων διατροφής διαμέσου κορεσμένων λιπών ευθύνεται για το σχηματισμό περισσότερων πλακών βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.
Η εργασία, που σας παρουσιάζουμε είναι η πρώτη, που εισηγείται ότι ο περιορισμός των θερμίδων διατροφής, μπορεί να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς στον εγκέφαλο (πρωτεΐνες SIRT1 και α-σεκρετάση) που είναι σε θέση να προλαμβάνουν τη νευροπάθεια που προκαλεί η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη στον εγκέφαλο.
Συμπερασματικά, βλέπουμε από τις ερευνητικές εργασίες, να προκύπτουν τα ακόλουθα 2 σημαντικά στοιχεία:
  1. Η ψηλή πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή λόγω κορεσμένων λιπών, προάγει τη δημιουργία των τοξικών πλακών βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που είναι χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ
     
  2. Η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη από τη διατροφή, λόγω περιορισμού των υδατανθράκων είναι σε θέση να προλαμβάνει τη δημιουργία βήτα αμυλοειδούς και να προάγει τη μακροζωία χωρίς βλάβες στον εγκέφαλο.
Η ανάγκη αναγνώρισης των βιοχημικών μηχανισμών που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ και η ανεύρεση τρόπων καταπολέμησης της νόσου είναι επιτακτική.
Πράγματι ενώ η πάθηση παρουσιάζει κατά τις τελευταίες δεκαετίες δραματική αύξηση, δεν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες που να προσφέρουν ίαση ή πρόληψη για τη νόσο.
 medlook.net