Τρίτη, Ιανουαρίου 2

Ρόδι: Ένα πρωτοχρονιάτικο γούρι που τρώγεται.Τι συμβολίζει;

Ρόδι: Ένα πρωτοχρονιάτικο γούρι που τρώγεται.Τι συμβολίζει;

Το σπάσιμο του ροδιού, αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες παραδόσεις της ελληνικής Πρωτοχρονιάς.


Το έθιμο με το σπάσιμο του ροδιού στην είσοδο του σπιτιού, την Πρωτοχρονιά, έχει περάσει από γενιά σε γενιά, αφήνοντας μάλιστα τη φράση «έσπασε το ρόδι», κληρονομιά στην ελληνική γλώσσα.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς λοιπόν, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει μαζί του στη Θεία
Λειτουργία ένα ρόδι, το οποίο, αφού ο ιερέας το λειτουργήσει, το επιστρέφει σπίτι.


  • Μπαίνοντας στο σπίτι ο νοικοκύρης για να κάνει ποδαρικό με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω του, ώστε να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και παράλληλα αναφωνεί «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».



Το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά και είναι διαδεδομένο σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί μέσα από τη λαϊκή παράδοση γιατί το ρόδι έμελε να γίνει πρωτοχρονιάτικο γούρι.


Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι το αγαπημένο μας ρόδι. 

Αγαπημένο σίγουρα.....Δεν ξέρω αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν το όμορφο φρούτο και κατόπιν το εγκαταλείπουν στη φρουτιέρα για μήνες, δίκην διακοσμητικού, για να σαπίσει αργά…


 Κι όμως, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επωφεληθούμε της γεύσης και της διατροφικής του αξίας. 


Το πιο εύκολο είναι να το κόψουμε στη μέση και να το στύψουμε όπως ένα πορτοκάλι, για να πάρουμε τον πολύτιμο χυμό του. Τον πίνουμε όπως είναι ή τον χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, όπως θα δείτε στις συνταγές που ακολουθούν. Διαφορετικά, θα πάρουμε τα σπόρια του, κάτι που αρχικά δείχνει μπελαλίδικο και χρειάζεται προσοχή για τους λεκέδες από τον χυμό που θα πεταχτεί.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να το κάνουμε εύκολα και ακίνδυνα: κόβουμε το ρόδι στη μέση οριζοντίως και το βυθίζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ με νερό. Κατόπιν, βυθίζουμε τα χέρια μας στο μπολ και το κόβουμε σε κομμάτια -πάντα βυθισμένο, ξεκολλώντας συγχρόνως με τα δάχτυλα τα σπόρια. Οι χυμοί θα πέσουν στο νερό, οι μεμβράνες θα επιπλεύσουν και τελικά θα μείνουν τα καθαρά σπόρια που θα στραγγίξουμε. Ούτε γάτα ούτε ζημιά! 

Η πιο κοινή χρήση του είναι σε πράσινες σαλάτες, αλλά ταιριάζει πολύ και σε πιάτα κρεατικών, κοτόπουλου, κυνηγιού. 

Φτάχνει εξαιρετικές γλυκόξινες σάλτσες με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. 

Το διαλέγουμε σχετικά βαρύ, με άψογη φλούδα και ωραίο χρώμα, που διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία από ανοιχτό ροδί μέχρι σκούρο ρουμπινί.

 Το διατηρούμε αρκετές μέρες εκτός ψυγείου, αρκετούς μήνες στη θήκη των φρούτων του ψυγείου, ενώ οι σπόροι διατηρούνται μια χαρά σε σακουλάκι στην κατάψυξη.