Παρασκευή, Ιανουαρίου 19

Οχτώ τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο φαίνονται

BREAKFAST
Οι περισσότεροι άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες επιλέγουν την λεγόμενη υγιεινή διατροφή χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ορισμένες πολύ χρήσιμες λεπτομέρειες για το τι τελικά είναι υγιεινό και τι όχι.
Η βρετανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε μια λίστα με τα τρόφιμα που υποτίθεται ότι είναι υγιεινά αλλά ουσιαστικά τις μαγικές τους ιδιότητες τις οφείλουν στους διαφημιστές.

Smoothies φρούτων
Το γεγονός ότι παρασκευάζονται από πολλά φρούτα δεν τα κάνει υγιεινά. Ένα μεγάλο ποτήρι με 425 γραμμάρια smoothie έχει 290 θερμίδες, 68 γραμμάρια υδατανθράκων και 57 γραμμάρια ζάχαρης, στην στιγμή που το ίδιο ποτήρι με αναψυκτικό τύπου Cola περιέχει 44 γραμμάρια ζάχαρης.
Δημητριακά
Ένα πρωινό με δημητριακά πλούσια σε πρωτεΐνες θεωρείται «ισορροπημένη διατροφή». Όμως μια κούπα συμπληρώματος με βάση το καλαμπόκι έχει 160 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους, 13 γραμμάρια ζάχαρης, 29 γραμμάρια υδατανθράκων και τουλάχιστον 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όπως προειδοποιούν οι διαιτολόγοι, μια δίαιτα με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης δεν είναι ό,τι καλύτερο για να αρχίσει ένα παιδί τη μέρα του στο σχολείο καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και να του στερήσει πηγές ενέργειας.

Χυμός πορτοκαλιού
Ο συγκεκριμένος χυμός έχει καθιερωθεί ως απολύτως απαραίτητος το λεγόμενο «αμερικάνικο πρωινό». Ωστόσο οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι το στύψιμο των φρούτων ουσιαστικά αποκλείει την πρόσληψη φυτικών ινών οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για να αισθάνεται ο άνθρωπος χορτασμένος έως το επόμενο γεύμα. Ουσιαστικά όσοι επιλέγουν να πίνουν ένα ποτήρι σουρωμένου χυμού πορτοκαλιού, προσλαμβάνουν μόνον νερό και σάκχαρα. Και μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, αυξάνει τις στομαχικές κράμπες λόγω πείνας και δεν προσφέρει σοβαρά αποθέματα ενέργειας.
Γάλα
Στο δυτικό κόσμο επικρατεί η άποψη ότι το γάλα είναι απαραίτητο για την πρόσληψη ασβεστίου που είναι απαραίτητο για γερά οστά, ιδίως σε νεαρές ηλικίες. Ουσιαστικά όμως υπάρχουν εκατοντάδες λαχανικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως οι λαχανίδες, το σπανάκι και οι πιπεριές.
Τρόφιμα «χαμηλά σε λιπαρά»
Εδώ και δεκαετίες, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι αυτή η κατηγορία τροφίμων βοηθά στην γενικότερη υγεία και στην απώλεια βάρους. Σε μια δοκιμή που διήρκεσε 8 χρόνια και πήραν μέρος 50.000 γυναίκες αποδείχθηκε ότι αυτή η θεωρία δεν έχει βάση. Οι μισές από τις γυναίκες μπήκαν σε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, όχι μόνο δεν έχασαν βάρος, αλλά και δεν κατάφεραν να μειώσουν τους κινδύνους από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, ή καρδιακών παθήσεων.
Μούσλι
Ακόμη ένα προϊόν το οποίο μέσω της διαφήμισης έγινε «υγιεινό». Ωστόσο το προϊόν δεν θεωρείται και τόσο αθώο από τους διαιτολόγους καθώς μια κούπα μούσλι έχει 600 θερμίδες, δηλαδή όσο δύο σάντουιτς με γαλοπούλα και τέσσερις μπάρες δημητριακών.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι τόσο ελκυστικά και εξαιρετικά γευστικά. Πολλοί τα απολαμβάνουν ως σνακ ή σαν επιδόρπιο, όμως τα περισσότερα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, επειδή είναι συμπυκνωμένα.
Γιαούρτια
Τα αρωματικά γιαούρτια είναι πλούσια σε ζάχαρη και σε κορεσμένα λιπαρά. Αντ αυτού επιλέξτε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ώστε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να ανησυχείτε για την πρόσληψη ζάχαρης.