Παρασκευή, Ιανουαρίου 26

Ήρων: Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά ρεύματος

Ήρων: Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά ρεύματος
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η περίφημη μάχη για την αγορά της λιανικής του ρεύματος φουντώνει και ήδη ο πρώτος απολογισμός των όσων συμβαίνουν στην αγορά δείχνει ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο καταναλωτής. Το Capital.gr απευθύνθηκε σε έναν από τους τρεις μεγάλους ιδιώτες προμηθευτές της ελληνικής αγοράς και ζήτησε με απλά λόγια από τα στελέχη της εταιρείας Ήρων απαντήσεις σε 10 επίκαιρα ερωτήματα για όποιον ενδιαφέρεται ή θέλει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει προμηθευτή ρεύματος.

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από τις δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ. Ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στην αγορά;
Οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ είναι ένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προσωρινά ώστε να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες επιπτώσεις της αποκλειστικής πρόσβασης του δεσπόζοντα παίκτη, της ΔΕΗ, στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Στόχος του σχήματος είναι να μεταφερθεί και σε άλλους προμηθευτές το ανταγωνιστικό αυτό πλεονέκτημα της δεσπόζουσας εταιρείας. Είναι σημαντικό ότι και στις δύο δημοπρασίες διοχετεύτηκε όλη η ποσότητα, ότι προέκυψε μια εύλογη κατανομή των ποσοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων, και ότι πέραν των 3 καθετοποιημένων εταιρειών, σημαντικές ποσότητες απορροφήθηκαν και από άλλους προμηθευτές. Για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ενέχουν διπλή οικονομική σημασία. Καταρχάς, διασφαλίζουν μια σταθερή τιμή για μια ποσότητα που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ή και πλήρως, το φορτίο βάσης τους. Η σταθερή αυτή τιμή καθιστά εφικτή τη διαχείριση ρίσκου (hedging), καθώς περιορίζει την έκθεση των προμηθευτών στις διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Σσυστήματος (ΟΤΣ), και ιδίως στις αυξήσεις της.
Είναι σαφές ότι η προμήθεια ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, υπό τους ανωτέρω τιμολογιακούς όρους καθώς και με τον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό, μετακυλίει στους καταναλωτές το σχετικο οφέλος.
Ποια είναι τα οφέλη που βλέπει σήμερα ο καταναλωτής σε σχέση με την εποχή που δεν υπήρχε ανταγωνισμός στην αγορά ρεύματος;
Σήμερα το timing για τον τελικό καταναλωτή είναι το καλύτερο δυνατό. Η ωριμότητα της αγοράς, τα προσφερόμενα πακέτα, οι συνοδευτικές υπηρεσίες, και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, συνιστούν θετικούς παράγοντες για τους καταναλωτές, προκειμένου να αξιοποιήσουν άμεσα τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτουν. Με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό διείσδυσης στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα και μερίδια αγοράς που ξεπερνούν πλέον το 12% για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, έχουν τεθεί οι βάσεις για την επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης της αγοράς
Τι πρέπει να κοιτάξει πρώτα ένας καταναλωτής που ενδιαφέρεται να εξοικονομήσει κόστος από το λογαριασμό ρεύματος;
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε περάσει εδώ και αρκετό διάστημα στη νέα εποχή της ενέργειας, με απολύτως αξιόπιστες επιλογές για όλους. Εταιρείες που όχι μόνο προμηθεύουν αλλά και παράγουν ενέργεια προσφέρουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομικής καθετοποίησης και της εξισορρόπησης του ρίσκου σε μία αγορά που από τη φύση της είναι ευμετάβλητη στις τιμές, σύμφωνα με διεθνείς αλλά και εθνικές παραμέτρους που μεταβάλλονται στην περίοδο του χρόνου. Δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρό παραγωγικό δυναμικό, ισχυρή μετοχική σύνθεση και πολυετή παρουσία στην ελληνική αγορά, είναι εύλογο να ειπωθεί ότι αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας και αυτοί ακριβώς οι όμιλοι θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή των καταναλωτών..
Υπάρχει διαφορά στο ρεύμα που προμηθεύεται ένας καταναλωτής από τη ΔΕΗ ή από έναν ιδιώτη πάροχο;
Όχι, δεν υπάρχει καμμία διαφορά. Το ρεύμα που προμηθεύεται ο καταναλωτής έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Οι διαφορές υπάρχουν στην ποιότητα των υπηρεσιών (πχ. εξυπηρέτηση πελατών) και φυσικά στην τιμή.
Πόσο μπορεί να είναι το οικονομικό όφελος ανάλογα με την κατανάλωση; Για παράδειγμα εάν έχω κατανάλωση ρεύματος στο τετράμηνο 1800 κιλοβατώρες, πόσα λεφτά θα εξοικονομήσω (ετησίως) με το πακέτο ρεύματος που προσφέρει ο Ήρων;
Εδώ θα αναφέρουμε ότι με βάση τις τιμές του τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ σε σχέση με το ισχύον πρόγραμμα του ΗΡΩΝ στον οικιακό καταναλωτή η ωφέλεια μπορεί να φτάσει περίπου τα 60€.
Τι πρέπει να κάνω εάν θέλω να αλλάξω πάροχο, πόσο εύκολη είναι η διαδικασία; Αλλάζει κάτι εάν είμαι επαγγελματίας ή ιδιώτης και νοικιάζω το κατάστημα μου ή το σπίτι μου;
Το μόνο που αλλάζει στην καθημερινότητα των καταναλωτών, είναι ο λογαριασμός του ρεύματος. Η λήψη των ενδείξεων του μετρητή και όλα τα λοιπά ζητήματα τεχνικής υποστήριξης του δικτύου, είναι υπηρεσίες που συνεχίζουν να προσφέρονται στους καταναλωτές από το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ). Πρόκειται για απλούστατη διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μίας μονοσέλιδης αίτησης, συνοδευόμενης από το λογαριασμό του καταναλωτή. Οι λοιπές ενέργειες για την εκπροσώπηση της παροχής, αναλαμβάνονται πλήρως από τον ΗΡΩΝΑ, και, εντός ολίγων ημερών, εκκινεί η ενεργοποίηση της συνεργασίας με την εταιρεία μας.
Θα δούμε καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά ρεύματος; Ποια θα έρθουν πρώτα;
Εκτός από τα διαφορετικά τιμολογιακά πακέτα τα οποία ήδη απολαμβάνουν οι καταναλωτές στο προσεχές μέλλον θα δούμε περισσότερη τιμολογιακή ποικιλία, η οποία θα είναι ολοένα και πιο προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες πελατών. Επίσης αρκετοί πελάτες μας απολαμβάνουν ήδη υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας που τους βοηθούν να βελτιώσουν το ενεργειακό τους προφίλ και να εξοικονομήσουν χρήματα. Τέτοιου είδους υπηρεσίες αλλά και σχετικά προϊόντα (πχ έξυπνοι μετρητές, αισθητήρες, smart home solutions κλπ) θα επεκταθούν στη συνέχεια σε ολόκληρη την αγορά και πιστεύουμε ότι οι καινοτομίες αυτές θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στην αγορά ενέργειας.
Πώς διαφοροποιείται ένας ιδιώτης πάροχος όπως ο Ήρωνας σε σχέση με τη ΔΕΗ αλλά και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.
Γιατί παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα για πάνω από 13 χρόνια, όντας ουσιαστικά Ν1 ιδιώτης παραγωγός και προμηθευτής ρεύματος στη χώρα. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 400εκ. ευρώ στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη Θήβα. Ο ΗΡΩΝ προσφέρει ρεύμα στους μεγαλύτερους καταναλωτές στη χώρα, κάτι που τον καθιστά τον πρώτο εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος, παρέχοντας ασφάλεια και εξυπηρέτηση στους καταναλωτές με τις υπηρεσίες που χτίζει κάθε μέρα, με σεβασμό και ευαισθησία στο περιβάλλον.
Ποια είναι η εταιρεία Ήρων, οι μέτοχοι και η διαδρομή της στην ενεργειακή αγορά;
Ο ΗΡΩΝ είναι ένας Όμιλος επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην Παραγωγή, Προμήθεια και Εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Με έναρξη εργασιών ήδη από το 2000, διαθέτει πλέον την υποστήριξη τριών μεγάλων ενεργειακών Ομίλων.
Ο ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2009, εισέρχεται στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώνεται επιτυχώς η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC.), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.
Ο ΗΡΩΝ είναι ο πρώτος ιδιωτικός Όμιλος που δραστηριοποιήθηκε στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στην  Ελλάδα. Κατασκεύασε και λειτουργεί επιτυχώς από το 2004, την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Το 2009, ακολούθησε ένας δεύτερος σταθμός συνδυασμένου κύκλου στην ίδια θέση.
Ο ΗΡΩΝ συμμετέχει ουσιαστικά στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό, οι σταθμοί του αποτελούν επιτομή της τεχνολογίας και η λειτουργία τους είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της αγοράς. Διαθέτοντας ισχυρή μετοχική και παραγωγική βάση, ο Όμιλος είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικά και μακροχρόνια οφέλη στους πελάτες και στους συνεργάτες του.
Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας;
Στόχοι της ΗΡΩΝ είναι:
1. Η καινοτομία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
2. Να προσφέρει στους πελάτης της τις καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη τιμή.
3. Να παραμείνει ο Ν1 εργοδότης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.capital.gr